Poplave u Tesliću: Vodostaj Velike Usore nizak, počinje procjena štete

/

Iza stanovnika Teslića je još jedna neprospavana noć. Nabujala voda sa iznenadnim vodenim talasom izazvala je prekide putnih komunikacija i značajnu štetu na objektima i imovini. Najteža situacija bila je u Vlajićima, Jasenovoj, Brezni, Gomjenici i Slatini. 

Od jutros je vodostaj Velike Usore nizak. Na Gradskoj plaži u Tesliću jutros se nalazi mnogo šumskog otpada na obalama.

Miličević sinoć obišao teren

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević je sinoć bio u obilasku terena sa svojim saradnicima, a dežurne službe i mehanizacija rade u punom kapacitetu na privremenom otklanjanju štete na putnim komunikacijama i imovini.

Miličević je istakao da se po ko zna koji put na području opštine Teslić ponavlja situacija da se uslijed nepoštovanja šumskog reda i ostavljanja balvana u vodotocima, potocima i rijekama, stvaraju se čepovi i brane na mostovima koji nakon obilnih padavina stvaraju vodene bujične talase koji ruše sve pred sobom.

Procjena štete

– Ponavljam, nešto se mora preduzeti u smislu odgovornosti za nepoštovanje tog šumskog reda, jer je ovo je posljedica toga i ogromna šteta koja koja je opet na leđima običnog čovjeka. Izašli smo odmah na teren. Mašine su u sva tri pravca radile na saniranju štete, zajedno sa vatrogascima. Uspostavljen je saobraćaj na mjestima gdje su prekinute putne komunikacije, ali štete će se tek moći da budu procijenjene u narednih nekoliko dana. Ujutro će odmah zasjedati Štab za vanredne situacije koji će donijeti odgovarajuće odluke – rekao je Miličević sinoć.

On je je naglasio da bi štete bile i veće, ali su izbjegnute u gradskom i prigradskom području, uprkos velikom bujičnom talasu iz slivova Velike i Male Usore, zahvaljujući obaloutvrdama i uređenju korita koje je u prethodnom periodu realizovala Opštinska uprava Teslić.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...