Brusnica je prepuna vitamina C, A i E, zatim minerala – kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa,
- Snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što umanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.
- Spriječavaju infekcije mokraćnih puteva
Konzumiranjem brusnica u organizam unosimo veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.
- Korisne su za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2
Brusnice imaju niži glikemijski indeks, iz razloga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa samim tim dolazi do manje reakcije na insulin.
- Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni
Ova biljka sadrži element koji sprječava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomažu i u spriječavanju bolesti desni.
- Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije
Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da je svakodnevna konzumacija šake brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje ispitanika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).
Brusnica se može konzumirati u sušenoj varijanti, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.
Čaj se priprema tako što se jedna čajna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procedi i pije se do tri puta dnevno. Kada je riječ o soku, za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi.