Ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga: Koje namirnice trebate konzumirati

/

Ono što svakodnevno konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, a posebno na zdravlje mozga. Ljudi s uravnoteženom ishranom imaju bolje funkcije mozga i poboljšane funkcije mentalnog zdravlja.

Nutricionistica Kirsten Brooks dala je savjete o tome što je najbolje jesti kako biste poboljšali zdravlje mozga. Ističe i kako trebamo izbjegavati hranu bogatu rafinisanim šećerom i ugljikohidratima, ali i ultraprerađenu hranu koja je ne sadrži mnogo proteina i vlakana.

Takva hrana može dovesti do razvoja predijabetesa ili dijabetesa zbog poremećene glukoze, a to dalje može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema. Povećan rizik od oštećenja mozga i neuroloških komplikacija često se opaža kod osoba koje pate od dijabetesa jer visok nivo šećera u krvi može oštetiti funkciju mozga.

Kako bi se borili protiv toga, nutricionistica predlaže da jedete prerađenu hranu koja je prirodnija.

“Cjelovite namirnice poput smeđe riže i zobi, voće s niskim sadržajem šećera poput bobičastog voća, raznolik izbor povrća plus grah i leća, meso, riba i jaja su dobri. Ishrana s malo vlakana, s visokim udjelom brzo oslobađajućih ugljikohidrata i šećera, koja sadrži umjetna sladila, aditive i emulgatore, može pridonijeti visceralnom salu oko sredine, što može stvoriti takoreći upalu u mozgu”, navela je.

Pet namirnica koje treba da uvrstite u ishranu

Također, preporučila je ishranu bogatu vlaknima za jačanje mozga s preporučenih 30 grama dnevno. Ostalo povrće kao što su brokula, prokulica, artičoka, kelj, leća, bobičasto voće, jabuke, kruške, bademi i chia sjemenke također se predlažu za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Poželjno je da jedete i fermentiranu hranu kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kimchi jer su odlične namirnice za poboljšanje crijeva i poboljšanje zdravlja mozga.

Ljekar Donald Grant naveo je namirnice koje bi žene trebale uključiti u svoju ishranu, a to su masna riba i jaja, lisnato povrće i avokado, piše Klix.

“Ovo je čak i naučno potkrijepljeno sa studijom koja naglašava da je ishrana bogata masnom ribom dobra za kognitivnu funkciju i može čak zaštititi od stanja kao što je Alzheimerova bolest”, istaknuo je.

spot_img

Povezani postovi

Da li je petak 13. zaista baksuzan dan?

Mnogo je pokušaja da se protumači sujevjerje vezano za...

Naredna godina donosi brojne lekcije za svaki znak zodijaka

Astrolozi su, s druge strane, objavili koje će to...

Jeste li znali da postoji voće koje vam može pomoći kod napada panike?

Napadaji panike pogađaju milione ljudi, a mogu ga doživjeti...

Taste Atlas objavio listu 100 najboljih kuhinja u svijetu: Na kojem mjestu se nalazi BiH?

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio godišnju...