Piletina je jedna od najčešćih namirnica koje se nađu na našim kuhinjskim trpezama.
Najčešće je to pohovana piletina, šnicla, lešo ili u sosu, no uvijek je to jelo u vrlo sličnim varijantama. Mi vam danas donosimo osam recepata za marinade za piletinu koje će vaša jela učiniti nezaboravnim.
Svi recepti su, dodaje se, iz najboljih restorana, prenosi Radio Sarajevo.
-
Azijska marinada od meda
Sastojci:
- 1/4 šolje soja sosa
- 1/4 šolje meda
- 2 kašike rižinog octa
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1 mala kašika naribanog đumbira
- 1 kašika ulja od susama
Upute: Pomiješajte sve sastojke u posudi. Marinirajte piletinu od jednog do četiri sata za slatki, slani i umami okus.
-
Jalapeno marinada od bijelog luka
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 jalapeno paprike, očišćene od sjemenki i sitno nasjeckane
- 4 češnja bijelog luka, zgnječena
- Sok od 1 limete
- 1 kašika meda
- Sol i biber, po želji
Upute: Dobro izmiješajte sastojke. Marinirajte piletinu od dva do četiri sata za pikantan okus bijelog luka.
-
Italijanska marinada
Sastojci:
1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje crvenog vinskog octa
- 1 kašika mješavine italijanskih začina
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1 mala kašika sušenog origana
- Sol i biber, po želji
Upute: Sjedinite i marinirajte piletinu od 30 minuta do dva sata. Očekujte klasičan, oštar italijanski okus.
-
Fajita marinada
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sok od 2 limete
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 mala kašike kumina
- 1/2 male kašike aleve paprike
- 1/2 male kašike kajenskog bibera (po želji)
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
Upute: Umutiti sastojke. Posoliti i pobiberiti po želji. Marinirajte piletinu od jednog do tri sata da dobije pikantan i začinjen okus fajite.
-
Marinada od meda i senfa (Honey mustard)
Sastojci:
- 1/4 šolje Dijon senfa
- 1/4 šolje meda
- 2 kašike jabučnog octa
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sol i biber, po želji
Upute: Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu od jednog do dva sata. Rezultat je sladak, pikantan i kremast okus piletine.
-
Nashville hot (ljuta) marinada
Sastojci:
- 1/2 šolje mlaćenice
- 1/4 šolje ljutog umaka
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/2 male kašike kajenskog papra (po želji)
- 1 mala kašika bijelog luka u granulama ili u prahu
Upute: Pomiješajte sastojke i marinirajte piletinu najmanje jedan sat. Očekujte pikantne, zadimljene i blago slatkaste note.
-
Teriyaki marinada
Sastojci:
- 1/3 šolje soja sosa
- 1/4 šolje smeđeg šećera
- 2 kašike mirina (rižino vino, po želji)
- 1 mala kašika naribanog đumbira
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1/4 šolje vode
Upute: Miješajte dok se šećer ne otopi. Marinirajte piletinu od jednog do četiri sata za tradicionalnu slatko-slanu teriyaki glazuru.
-
Cilantro marinada
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sok od 2 limete
- 1/4 šolje svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1 mala kašika kumina
- Sol i biber, po želji
Upute: Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu od 30 minuta do 2 sata za svijetli, pikantni i zeljasti okus.