Crveno meso je gore za srce nego što mislimo?

/

Debata o crvenom mesu traje već duže vreme. Da li je ono ikada dobro za nas ili ga treba izbegavati po svaku cijenu?

Prekomjerna konzumacija crvenog mesa, posebno prerađenog mesa (kao što su kobasice, šunka i drugi mesni proizvodi koji su prošli proces dimljenja, soljenja ili dodavanja konzervanasa), povezuje se s povećanim rizikom od razvoja hroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Debata o crvenom mesu traje već duže vreme. Da li je ono ikada dobro za nas ili ga treba izbegavati po svaku cijenu? Da li je nemasni komad bifteka bolji izbor od, na primjer, prženog pilećeg batka?

Takvih pitanja ima mnogo. Nova studija objavljena u časopisu Ateroskleroza, tromboza i vaskularna biologija Američkog udruženja za srce nudi odgovore na neka od njih.

Naime, istraživanje je pokazalo da konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Drugim riječima, većina ljudi treba biti oprezna s količinom crvenog mesa koje konzumira, a posebno osobe sa srčanim problemima.

U ovoj studiji istraživači su mjerili nivoe metabolita, tvari koje nastaju ili se koriste kada tijelo razlaže hranu, lijekove, hemikalije ili čak vlastito tkivo, u uzorcima krvi. Ostali faktori koji su ispitivani uključuju nivo šećera u krvi, zapaljenja, krvni pritisak i nivo holesterola. Istraživači su ispitivali da li ovi faktori igraju ulogu u povećanom kardiovaskularnom riziku koji se povezuje s konzumiranjem crvenog mesa.

Studija je koristila podatke učesnika prethodne studije o kardiovaskularnom zdravlju. Istraživači su uporedili rizik od kardiovaskularnih bolesti među učesnicima koji su jeli različite količine hrane životinjskog porekla, uključujući crveno meso, prerađeno meso, ribu, piletinu i jaja.

Konačni rezultati studije pokazali su da je konzumiranje većih količina crvenog i prerađenog mesa povezano s većim rizikom od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Otprilike jedna desetina ovog povećanog rizika može se pripisati povećanju metabolita trimetilamin N-oksida (TMAO) u krvi. TMAO sadrži velike količine hemikalije L-karnitin, koji proizvode crijevne bakterije tijekom varenja crvenog mesa. Isto važi i za druge slične metabolite koji su također pronađeni u krvi, prenosi b92.

Istraživači su također primijetili da visok nivo šećera u krvi i zapaljenja mogu doprinositi većem kardiovaskularnom riziku povezanom s konzumiranjem crvenog mesa. Faktori kao što su krvni pritisak i holesterol nisu imali značajan uticaj na rast rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

„Ova studija imala je veoma veliki uzorak i sprovedena je tokom dugog vremenskog perioda, što povećava korisnost ovih rezultata“, kaže Mollie Hebri, jedna od autorica studije, piše Eat This, Not That.

spot_img

Povezani postovi

Kako se pripremiti za ledene dane: Savjeti za zaštitu organizma

Prema najavljenoj prognozi, uskoro nam stižu pravi ledeni dani,...

Starinski recept naših nana: Kako pripremiti pače

Sjećate li se starinskog bosanskog jela koje su pripremale...

Zdravstveni alarm: Šta znači sjajna koža na nogama

Primijetite li na nogama sjajnu i glatku kožu, bez...

Iznenađujući popis namirnica koje ne debljaju

Nutricionista Luke Hanna, na svom TikTok nalogu redovno dijeli...