Starinski recept naših nana: Kako pripremiti pače

/

Sjećate li se starinskog bosanskog jela koje su pripremale naše nane i majke? Jedno od takvih jela je pače, tradicionalni recept koji je bio omiljen, posebno u sarajevskim ašćinicama.

Iako masno i kalorično, ovo jelo je pravo uživanje za sve ljubitelje domaće kuhinje. Za pripremu pačeta, koristi se teleća koljenica i nogice, a kombinacija začina poput peršuna, bijelog luka i limunovog soka daje mu poseban, nezaboravan okus.

U nastavku vam donosimo recept za ovo starinsko jelo koje će vas podsjetiti na pravu bosansku tradiciju.

Sastojci

  • teleće nogice
  • teleća koljenica
  • biber u zrnu
  • peršun
  • so
  • bijeli luk
  • limunov sok

Priprema

Teleće nogice i teleću koljenicu dobro oprati i staviti u lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu. Dodati vode i kuhati 2 – 3 sata.

Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa.
Prije posluživanja dodati sitno izrezan bijeli luk, peršun i limunov sok. Poslužiti vruće. piše Radio Sarajevo.

spot_img

Povezani postovi

Osam doživotnih navika koje djeca usvajaju od roditelja

Djeca poput spužvi upijaju navike, obrasce i ponašanja svojih...

Ovo je pet faza koje otkrivaju da brak tone! Stručnjaci tumače što je najgore i kada zatražiti pomoć: Jeftinije je…

Održavanje braka nekad može biti izazovno, a razvod često dolazi...

Ova tri simptoma ne smijete ignorisati: Ko ne otkrije bolest na vrijeme, male su šanse da preživi

Doktorica je pozvala žene da pripaze na tri suptilna...

Prepoznajte tip glavobolje: U kojem slučaju trebamo otići ljekaru?

Glavobolje mogu biti upozoravajući znaci da nešto nije uredu...