Kiseljenje cvekla jedna je od najpopularnijih metoda konzerviranja ovog zdravog povrća. Tradicija koja se prenosi generacijama ne samo da omogućuje čuvanje cikle tijekom cijele godine, već donosi i brojne zdravstvene prednosti.
Zato donosimo korak-po-korak vodič za uspješno kiseljenje cvekle , uključujući i neke savjete i trikove za bolju zimnicu.
Cikla je krcata vitaminima i mineralima poput vitamina C, folata, željeza i kalija. No mnogi ne znaju da kiseljenje cikle dodatno doprinosi njenim nutritivnim vrijednostima.
Naime, proces konzerviranja fermentacijom ili octom pomaže očuvanju antioksidansa i stvara probiotike koji podržavaju zdravlje probavnog sustava. Zahvaljujući navedenom, cikla ima doista impresivan nutritivni profil – mnogo nutrijenata i malo kalorija.
Bogata je vrijednim vitaminima i mineralima. Zapravo, sadrži pomalo od gotovo svih vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu, navodi Healthline.
Evo pregleda hranjivih tvari koje se nalaze u 100 grama kuhane cikle:
Cvekla pridonosi zdravlju srca i krvnih žila
Cvekla je posebno bogata folnom kiselinom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca. Također sadrži značajnu količinu mangana, koji sudjeluje u formiranju kostiju, metabolizmu nutrijenata, funkciji mozga i drugim ključnim procesima organizma.
Ne manje bitno, cikla je bogata bakrom, važnim mineralom koji je potreban za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.
Redovita konzumacija ukiseljene Cvekla je korisna za:
Poboljšanje probave jer prirodni probiotici potiču zdravlje crijeva i jačaju imunitetZdravlje srca jer nitrati iz cikle mogu pomoći u regulaciji krvnog tlakaPovećanje razine energije zbog sadržaja željeza; cikla je izuzetno korisna za borbu protiv anemijeDetoksikaciju tijela jer sadrži betain, spoj koji podržava funkciju jetreKiseljenje cikle: Korak po korakPrije nego započnete s procesom kiseljenja povrća, važno je temeljito pripremiti ciklu i ostale potrebne sastojke.
Evo koraka koji će osigurati najfiniju ukiseljenu ciklu:
Odabir cikle: Birajte cikle srednje veličine, čvrst plod intenzivne tamnocrvene boje. Naime, preveliki plodovi mogu biti drvenasti, dok premali imaju manje intenzivan okus. Sterilizacija staklenki: Staklenke i poklopce potrebno je sterilizirati kako bi se izbjegao razvoj bakterija. Najbolje ih je prokuhati u vodi 10-15 minuta ili oprati u perilici na visokoj temperaturi. Kiseljenje cikle s alkoholnim octom Sastojci:
1 kg neoguljene cikle
Priprema i kuhanje cikle
Ciklu temeljito operite pod mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu i ostatke zemlje. Nemojte uklanjati koru prije kuhanja jer ona pomaže zadržati hranjive tvari unutar ploda.Stavite ciklu u veliki lonac i zalijte je hladnom vodom.Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša, što traje 30-50 minuta, ovisno o veličini plodova.Provjerite vilicom je li cikla dovoljno mekana.Nakon kuhanja, odmah je prebacite u hladnu vodu kako biste olakšali uklanjanje kore.Guljenje i rezanje cikleOhlađenu ciklu ogulite. Ne brinite, to ćete lako izvesti jer se kora lako skida rukama ili uz pomoć noža.Nakon guljenja, ciklu narežite na željene oblike – najčešće na ploške, kockice ili tanke trakice, ovisno o preferencijama.
Omjer za kiseljenje cikle
Za savršenu kiselu ciklu ključan je omjer octa, vode i začina. Najbolji omjer za kiseljenje cikle obično je 3:1 vode i octa uz dodatak soli i začina po ukusu. Klasični recept za kiseljenje cikle uključuje sastojke u nastavku, a za veće količine povećajte omjer prema težini cikle (npr., za 3 kg, trostruki omjer).
Najbolji omjer (za 1 kg cikle):300 ml vode100 ml alkoholnog octa (9%)10 g soli25 g šećera
Po želji: 1/2 čajne žličice kima, nekoliko zrna papra, 2-3 lovorova lista
Priprema: U loncu pomiješati vodu, ocat, šećer i sol pa dodati začine. Zagrijavati na srednje jakoj vatri dok se šećer i sol potpuno ne otope. Pustiti da otopina zakuha, a zatim je skinuti s vatre.
Punjenje staklenki
Prethodno skuhanu i narezanu ciklu pažljivo rasporediti po steriliziranim staklenkama. Preliti ciklu vrućom octenom otopinom dok ne bude u potpunosti prekrivena
Zatvaranje i pasterizacija
Čvrsto zatvoriti staklenke poklopcima, a zatim staviti u veliki lonac s toplom vodom, vodeći računa da voda ne prelazi razinu poklopaca. U posudu u staviti krpu da staklenke da ne puknu. Staklenke pasterizirati 20-30 minuta na temperaturi od 85-90 °C ili dok se ne pojave mjehurići unutar staklenke. Nakon pasterizacije, izvaditi staklenke i ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi
Ovakvo kiseljenje cikle bez konzervansa je odlično jer omogućava da ona zadrži svježinu i okus tijekom više mjeseci. Točnije, kisela cikla može trajati i do 12 mjeseci ako se pravilno skladišti. Da bi preživjela čim dulje, ukiseljenu cikli je najpametnije čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Kiseljenje cikle s jabučnim octom
Izvrsnu ukiseljenu ciklu moguće je dobiti i ako se umjesto alkoholnog koristi jabučni ocat. Na taj način, ukiseljena cikla će imati nešto blaži okus i pomalo voćnu aromu.
Kiseljenje cikle bez šećera
Prilikom izrade kisele cikle moguće je izostaviti i šećer, no treba znati da to može utjecati na okus. Ako baš želite izbjeći šećer, savjetuje se koristiti prirodne zaslađivače kao što je med. Ključ, naime, leži u pravilnoj sterilizaciji i zatvaranju staklenki.