Brzo za spremit ukusno za pojest, sjajan dodatak prazničnoj trpezi – vrlo mekane i sa filom po vašem izboru
Sastojci:
Tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 700 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 40 gr svježeg kvasca (1 kocka)
- 1 kašika šećera
Nadjev:
- 150 gr suhog mesa
- 150 gr sira
- 150 gr ajvara
Premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
- 2 kašike sezama
Priprema:
1.Dignite kvasac
Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.
2. Zamijesite tijesto
U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, mlijeko, prašak za pecivo i ulje. Zamijesite tijesto i dodajte još brašna ako je potrebno.
3. Pustite da se digne
Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
4. Oblikujte
Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete prvo namazati tankim slojem ajvara, a zatim puniti filom od suhog mesa i sira. Zarolajte u kiflice i malo zarežite uži dio tako da izgleda drugačije kad smotate, a ne kao klasična kiflica. Ako vam je prekomplicirano, ne morate.
5. Ispecite
Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Prije toga upalite rernu da se grije na 200 stepeni. Žumance pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo sezama i stavite peći oko 25 minuta. Vrijeme pečenja ovisi i o tome koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.