Dok je mnoge trule krompire lako prepoznati, ponekad nije jasno je li krompir još uvijek upotrebljiv bez da se prvo oljušti.
Često je prvi znak da krompir počinje propadati – klijanje. To je trenutak kada krompiri počnu trošiti pohranjene hranjive tvari i rastu.
Za sve koji žele održati svoje krompire svježima nekoliko mjeseci bez da ih zamrzavaju, osoba iza TikTok računa @eating_ideas, Lynne, ima savjet. Iako mnogi misle suprotno, Lynne kaže da je frižider jedno od najboljih mjesta za pohranu krompira. U svom videu izjavila je: “Jeste li znali da držanje krompira u frižideru može produžiti njihov rok trajanja do 90 dana? Da, dobro ste čuli, 90 dana duže. Stavite ih u frižider.”
Ranije su stručnjaci upozoravali da se krompiri ne bi smjeli držati u frižideru, jer je postojala zabrinutost zbog zdravstvenih rizika povezanih s niskim temperaturama.
Agencija za standarde hrane (FSA) navela je da je poseban rizik nastajanja akrilamida, koji je izvorno povezan s mogućim razvojem raka. Pohranjivanje krompira u frižideru moglo je izazvati stvaranje dodatnih šećera u krompiru, koji se zatim pretvaraju u akrilamid.
Akrilamid se opisuje od strane FSA kao “hemijska tvar koja nastaje kada se škrobna hrana, poput krompira i hljeba, kuha na visokim temperaturama (iznad 120°C)”.
Međutim, od tada je FSA promijenila svoje smjernice i sada potiče potrošače da krompire pohranjuju u frižideru, jer ovaj savjet može pomoći da krompiri duže ostanu bez klijanja. Stručnjaci za krompire iz Albert Bartlett-a također preporučuju pohranu krompira u frižideru “radi svježine”.
Međutim, Lynne je upozorila: “Samo pripazite, jer što duže ih držite, to će imati slađi okus kada ih skuhate.”
Krompiri se uglavnom sastoje od škroba. S vremenom, škrob se može pretvoriti u šećere djelovanjem enzima. Ova transofrmacija može uzrokovati da krompiri postanu slađi, piše Express.