Prije kuhanja knedli ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta kako bi griz nabubrio i smjesa se zgusnula
Uz ovaj jednostavan recept, vaše knedle za supu će uvijek biti mekane.
Sastojci:
- 1 cijelo jaje
- 4 ravne kašike ulja
- 8 ravnih kašika pšeničnoga griza
- prstohvat soli
U zdjeli dobro umutite jaje s prstohvatom soli. Dodajte ulje i ponovo dobro promiješajte. Umiješajte griz i miješajte dok smjesa ne postane homogena. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta kako bi griz nabubrio i smjesa se zgusnula. U međuvremenu zagrijte supu do laganog vrenja, izbjegavajte jako ključanje.
Malom kašikom, prethodno umočenom u supu, vadite male količine smjese i lagano ih spuštajte u supu.
Knedle će tokom kuhanja narasti. Kuhajte ih oko pet minuta na laganoj vatri, zatim ugasite šporet, poklopite lonac i ostavite ih da odstoje još nekoliko minuta kako bi postale mekane i prozračne, pišu Oslobođenje.