U svijetu začinskog bilja jedno ime posebno privlači pozornost kulinarskih entuzijasta i ljubitelja prirodne gastronomije, a to je ljupčac.
Mnogi ga poznaju pod nazivom biljka vegeta ili biljka magi, referirajući se na njegov intenzivan miris koji podsjeća na popularne začine i jušne kocke, posebno u njemačkom govornom području gdje je poznat kao Maggikraut.
Ljupčac se kroz historiju nazivao i miloduh, selen, milobud, torjevac, luštrek. Ova biljka vegeta nezamjenjiv je začin u čorbama, jelima s povrćem i umacima te u jelima od mesa. Posebnu aromu i specifičan miris daje ajvaru. Ali, kod dodavanja ovog začina jelima treba biti pažljiv jer vrlo lako nadvlada ostale začine i osnovni miris jela.
Korijen se rijetko koristi sam, ali je dragocjen sastojak čajnih mješavina za izlučivanje vode. Ponekad se korijen ili suhi listovi ove biljke dodaju čajevima za želudac ili za čišćenje krvi.
Osim toga ljupčac stimulira mokrenje i regulira probavu, čisti jetru, pomaže kod napetosti. Kod žena može pospješiti menstruaciju, ali trudnice moraju biti na posebnom oprezu. Ne smiju koristiti ovu biljku jer, kao i peršun, može izazvati pobačaj. Ne smije se koristiti kod povišene temperature, piše Živim.