Jednostavna dnevna navika mogla bi oštetiti vaše pamćenje, ali mala promjena ponašanja može pomoći u zaštiti zdravlja mozga, rekao je neuroznanstvenik dr. Ramon Velazkez (Velazquez), piše britanski Express.
Milioni ljudi svakodnevno prakticiraju ovu naviku ne shvaćajući njezin utjecaj na kognitivnu funkciju. Naime, veza između jedenja bez pozornosti i slabljenja pamćenja jača je nego što većina ljudi misli.
Mozak “na autopilot”
Kada se obroci konzumiraju dok gledate televiziju, listate društvene mreže ili radite za stolom, tada se mozak stavlja “na autopilot”.
– Kad jedemo bez pažnje, tada propuštamo izvrsnu priliku da uključimo svoj mozak. Probava počinje u mozgu, a ne u želucu. Pogled, miris i iščekivanje hrane pokreću važne kognitivne procese koji pripremaju tijelo za učinkovitu obradu hranjivih tvari – istakao je doktor Velazkez.
Kako ljudi stare, tako mozak postaje osjetljiviji na upale i oksidativni stres, a oboje se pogoršava lošim prehrambenim navikama, pokazale su studije.
Ubrzavanje kognitivnog pada
Nekontrolirano hranjenje često dovodi do konzumiranja više prerađene hrane bogate šećerom i nezdravim masnoćama, za koje se zna da ubrzavaju kognitivni pad.
Jedan od najjednostavnijih koraka je stvaranje namjenskog prostora za obroke i grickalice. Jedenje za radnim stolom, ispred televizije ili stajanje pokraj hladnjaka potiče rastreseno jedenje i slabi angažman mozga u tom procesu. Usporavanje tempa jela još je jedan ključni korak, prenosi Express.