Crijeva igraju ključnu ulogu u našem zdravlju – utječu na imunitet, probavu, raspoloženje i nivo energije
Avokado sadrži obilje zdravih masnoća i prehrambenih vlakana koja podržavaju rad crijeva i potiču rast korisnih bakterija.
Crijeva igraju ključnu ulogu u našem zdravlju – utječu na imunitet, probavu, raspoloženje i nivo energije. Sve veći broj nutricionista i doktora govori o važnosti uravnotežene crijevne flore i načinima na koje je možemo podržati kroz prehranu. Određene namirnice posebno se ističu jer pomažu u obnovi korisnih bakterija, smanjenju upala i boljoj apsorpciji nutrijenata.
U nastavku su četiri jednostavna i ukusna izbora koje vrijedi uključiti u svakodnevni jelovnik, Fojus.
Avokado
Avokado sadrži obilje zdravih masnoća i prehrambenih vlakana koja podržavaju rad crijeva i potiču rast korisnih bakterija. Redovnim unosom avokada možemo poboljšati apsorpciju nutrijenata, smanjiti upalne procese i pridonijeti osjećaju sitosti bez opterećenja probavnog sistema, tvrde stručnjaci.
Kiseli kupus
Ova fermentirana namirnica prirodno je bogata probioticima – korisnim bakterijama koje podupiru zdravlje crijevne flore. Osim što doprinosi boljoj probavi, njen unos može pomoći u smanjenju upala i jačanju otpornosti organizma. U malim količinama, kao prilog uz obrok, pruža vrijednu podršku probavnom sistemu.
Grčki jogurt
Zahvaljujući živim kulturama koje sadrži, grčki jogurt može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevima. Kada se konzumira bez dodanih šećera, postaje idealan izvor probiotika, a istovremeno osigurava i dobru dozu proteina.
Borovnice
Ovo bobičasto voće obiluje antioksidansima i spojevima koji djeluju protuupalno, ali i potiču rast korisnih bakterija u crijevima. Uključivanjem šake borovnica u svakodnevnu prehranu možemo pozitivno utjecati na ravnotežu mikrobiote, a istovremeno uživati u njihovu bogatom okusu, piše Oslobođenje.