Recept za štrudlice sa makom i džemom od višnje

/

Štrudlice sa makom i džemom od višnje predstavljaju spoj tradicije i okusa koji budi uspomene na djetinjstvo.

Ovaj jednostavan, ali ukusan recept idealan je za obiteljska okupljanja, blagdanske prigode ili kao poslastica uz omiljeni napitak.

Sastojci za tijesto

  • 500 g speltinog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica meda ili šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje

Za fil

  • 250 g nezaslađenog maka
  • oko 200 ml mlijeka
  • 4 žlice džema od višnje
  • Za premazivanje
  • 1 jaje

Priprema

U toplo mlijeko dodajte kvasac, med (ili šećer) i malo brašna. Ostavite da nadođe. Zatim dodajte ulje, jaje i ostatak brašna. Zamijesite srednje mehko tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta.

Mak prelijte vrućim mlijekom postepeno, miješajući da ne bude previše rijetko. Dobro sjedinite i ostavite da se ohladi.

Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na tanku koru (oko 0,5 cm debljine). Na prvu koru rasporedite polovicu fila od maka, a zatim premažite džemom od višnje. Urolajte u štrudlu. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.

Urolane štrudlice premažite umućenim jajetom, narežite na manje komade i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, prenosi Bosna Info.

 

spot_img

Povezani postovi

Kako svakodnevno sjedenje satima utječe na naš mozak? Ni vježbanje ne može nadoknaditi štetu

Dugotrajno sjedenje, bez obzira na tjelesnu aktivnost, može oštetiti...

Kuhana jaja za vitku liniju: Smršajte deset kilograma za dvije sedmice bez gladovanja

Dijetu sa jajima je prije 44 godine držala nekadašnja...

Još jedan opasan trend! Može izazvati infekcije i probleme s vidom

Videozapisi muškaraca koji uklanjaju trepavice, šišanjem ili brijanjem, posljednjih...

Ode ovo dođavola: ChatGPT rekao ženi da je muž vara, ona podnijela zahtjev za razvod

Od pisanja zahtjevnih tekstova do davanja savjeta nalik onima...