Jabukovo sirće čuva srce i smanjuje šećer

/

Jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom jabuka i sadrži vitamine B i C, sirćetnu kiselinu koja pomaže u borbi protiv štetnih bakterija. Pored toga, ima i nekoliko zdravstvenih prednosti.

Konzumiranje jabukovog sirćeta na prazan stomak može smanjiti ukupan holesterol i trigliceride, kao i nivo glukoze u krvi. Također povećava nivoe HDL-a ili dobrog holesterola, što pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvotoka i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Redovna konzumacija jabukovog sirćeta na prazan stomak duže od osam sedmica može smanjiti nivo glukoze u krvi. Sirće usporava proces varenja, što usporava oslobađanje glukoze u tijelu.

Pošto je jabukovo sirće probiotik, ono potiče rast dobrih bakterija u crijevima. Ovo može pomoći u održavanju redovnog varenja i jačanju imuniteta.

Jabukovo sirće može eliminisati određene vrste patogena iz tijela, iako nije efikasno protiv svih njih. Istraživanja su pokazala da se efikasno bori protiv bakterija, piše Faktor.

spot_img

Povezani postovi

Savjeti za roditelje: Kako da vaša beba bolje spava

Najčešće šale koje se govore trudnicama i partnerima, posebno...

Bosanac zaposlen u NASA-i: AI tranziciju trebamo dočekati i prihvatiti što otvorenijeg uma

Kroz istraživački rad na svemirskim sistemima Irfan Šljivo je...

Jedan od razloga koji sabotira kvalitetan san: Kako izabrati odgovarajući jastuk

Svi težimo kvalitetnom noćnom snu, ali mnogi zapravo ne...

Ovu frazu žene koriste kada nisu zainteresovane za svog partnera

Uz korištenje samo jedne fraze mnoge žene lako otkrivaju...