Tri načina kako iskoristiti zrele banane, a da nije banana kruh

/

(Pre)zrele banane prilično su česta stvar u većini kućanstava.

Iako nisu naročito fine za jesti same po sebi jer uvelike promijene strukturu i okus, definitivno nisu za baciti jer od njih možete napraviti preukusne deserte – a da to nije banana kruh!

Palačinke

Sastojci:

120 g višenamjenskog brašna

1 žlica praška za pecivo
½ žličice cimeta
¼ žličice soli
1 i pol veća zrela banana
1 veće jaje

175 ml mlijeka

Priprema:

U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj, većoj zdjeli, tucite zajedno bananu i jaje dok se ne sjedine. Umiješajte mlijeko, a zatim umiješajte suhe sastojke. Tijesto će biti malo grudičasto.

Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri te dodajte vrlo malo ulja.

Pomoću mjerne posude ulijte 3-4 kruga tijesta u tavu. Pecite dok se palačinke ne napuhnu na vrhu i ne porumene na dnu, 2-3 minute, zatim ih okrenite i pecite s druge strane dok se ne dignu i ispeku, još par minuta. Poslužite po želji s namazom od čokolade, marmeladom, javorovim sirupom…

Muffini s bananom i komadićima čokolade

Sastojci:

190 g višenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli

1 žličica cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
oko 4 srednje ili 3 velike zrele banane
85 g neslanog otopljenog maslaca
135 g šećera

1 veće jaje, sobne temperature
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
2 žlice (30 ml) mlijeka
nasjeckani orasi, pekan orasi ili komadići čokolade, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C i pripremite kalup za 12 muffina koji ćete obložiti s papirnatim čašicama ili namazati s malo ulja. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić u srednjoj posudi i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli ili u zdjeli samostojećeg miksera zgnječite banane. Na srednjoj brzini istucite ili umutite otopljeni maslac, smeđi šećer, jaje, ekstrakt vanilije i mlijeko.

Ulijte suhe sastojke u mokre, a zatim tucite dok se ne sjedine. Ako dodajete orahe ili komadiće čokolade, dodajte i njih. Tijesto će biti gusto! Žlicom stavite tijesto u kalupe, te ih napunite do vrha.

Pecite 5 minuta, a zatim, držeći muffine u pećnici, smanjite temperaturu pećnice na 180°C. Pecite dodatnih 16-18 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Pustite muffine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih premjestite na žičanu rešetku za hlađenje.

Sladoled od banane

Sastojci:

2 zrele oguljene banane, narezane na komade i smrznute
2 -4 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Stavite smrznute banane u multipraktik i ispasirajte, dodajući ekstrakt vanilije i samo nekoliko žlica mlijeka kako biste “sladoledu” od banane dali meku teksturu za posluživanje.

Poslužite u kornetu, u parfe čaši s voćem ili kao sladoledni kolač s čokoladnim sirupom, piše Novi list.

spot_img

Povezani postovi

Savjeti za roditelje: Kako da vaša beba bolje spava

Najčešće šale koje se govore trudnicama i partnerima, posebno...

Bosanac zaposlen u NASA-i: AI tranziciju trebamo dočekati i prihvatiti što otvorenijeg uma

Kroz istraživački rad na svemirskim sistemima Irfan Šljivo je...

Jedan od razloga koji sabotira kvalitetan san: Kako izabrati odgovarajući jastuk

Svi težimo kvalitetnom noćnom snu, ali mnogi zapravo ne...

Ovu frazu žene koriste kada nisu zainteresovane za svog partnera

Uz korištenje samo jedne fraze mnoge žene lako otkrivaju...