Drveni kuhinjski pribor – poput daski za rezanje, varjača, kašika, hvataljki i oklagija – ne samo da unosi toplinu u prostor, već je i trajan, siguran i funkcionalan. Ipak, kao prirodan materijal, drvo zahtijeva pažljivo održavanje kako bi zadržalo svoju higijenu i dugotrajnost.
Nakon svake upotrebe pribor treba oprati toplom vodom i blagim deterdžentom, nikada ga ne ostavljati u vodi niti prati u mašini za suđe, a za čišćenje koristiti mekanu spužvu kako se ne bi oštetila površina.
Pravilno sušenje je ključno – nakon pranja, drveni pribor treba odmah obrisati i ostaviti da se prirodno osuši, dalje od izvora toplote. Naglo sušenje može izazvati pucanje i deformacije. Za dubinsko čišćenje i uklanjanje mirisa preporučuju se prirodni sastojci poput limuna, sode bikarbone i sirćeta, ali s mjerom, kako se drvo ne bi isušilo.
Osim redovnog pranja, drvo je potrebno povremeno podmazivati kako bi ostalo elastično i otporno na vlagu. Najbolje je koristiti mineralno ulje sigurno za kontakt s hranom ili prirodna ulja bez mirisa, dok maslinovo ulje treba izbjegavati jer može užegnuti. Uljite pribor tako što ćete čistu i suhu površinu natrljati uljem, ostaviti da upije, a višak obrisati.
Skladištenje takođe igra važnu ulogu – daske čuvajte uspravno kako bi se prozračivale, a varjače i kašike u posudama koje omogućuju cirkulaciju zraka. Vlažan pribor nikada ne zatvarajte u ladice. Ako se pojave trajna oštećenja, promjena boje ili napukline koje se ne mogu sanirati, najbolje je zamijeniti ih novim.
Za one koji izrađuju vlastiti drveni pribor, završna obrada treba uključivati fino brušenje i nanošenje prirodnih zaštitnih premaza. Izbjegavajte boje i lakove koji nisu namijenjeni za kontakt s hranom – tako ćete dobiti siguran, zdrav i estetski privlačan kuhinjski dodatak, piše Radio Sarajevo.