Liječnici objasnili koliko je maslac zapravo opasan

/

U istraživanju sa Sveučilišta Harvard, koje u časopisu JAMA Internal Medicine, navodi da su zdravstveni rizici dugotrajnog konzumiranja maslaca znatno veći u usporedbi s biljnim mastima i uljima.

Istraživanje znanstvenika s Harvarda daje lošu ocjenu zdravstvenim učincima životinjskih masti, dok pohvaljuje biljna ulja. Znanost je, naime, utvrdila da “stari dobri maslac“, o kojem su domaćice s oduševljenjem govorile prije nekoliko desetljeća, ipak možda i nije toliko dobar za zdravlje.

U istraživanju sa Sveučilišta Harvard, koje u časopisu JAMA Internal Medicine, navodi da su zdravstveni rizici dugotrajnog konzumiranja maslaca znatno veći u usporedbi s biljnim mastima i uljima. Prema njihovim nalazima, ukupna smrtnost je znatno viša kod onih koji se ne odriču maslaca na kruhu. Također, ti pojedinci su podložniji riziku od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Istraživačka skupina koju je predvodio Daniel Wang, a u kojoj su sudjelovali i ugledni epidemiolozi Walter Willett i Meir J. Stampfer, analizirala je podatke više od 220.000 ljudi. Ispitanici su svake četiri godine izvještavali o svojim prehrambenim navikama. Nakon praćenja koje je trajalo do 33 godine, pokazalo se da je smrtnost među onima koji su najviše konzumirali maslac bila za 15% viša nego kod onih koji su ga konzumirali najmanje. S druge strane, najviša konzumacija biljnih masti i ulja bila je povezana sa 16% nižom smrtnošću u usporedbi s onima koji su ih najmanje koristili, piše nova.rs.

“Ljudi bi možda trebali razmotriti ovu jednostavnu promjenu u prehrani i zamijeniti maslac maslinovim ili sojinim uljem“, rekao je Wang. To bi moglo donijeti značajne i dugoročne koristi za zdravlje. Ipak, istraživači su upozorili da nisu sva biljna ulja jednako korisna. Maslinovo, repičino i sojino ulje pokazala su se kao povoljna, dok kukuruzno i laneno ulje nisu imala značajan pozitivan utjecaj na zdravstvene rizike.

Nije riječ samo o mastima

Biljna ulja sadrže više nezasićenih masnih kiselina koje su korisne za srce i krvne žile te mogu imati protuupalno djelovanje. Suprotno tome, životinjske masti uglavnom sadrže zasićene masne kiseline, čija je dugotrajna konzumacija povezana s kardiovaskularnim bolestima i drugim zdravstvenim problemima. Zato većina prehrambenih smjernica preporučuje korištenje biljnih ulja, dok savjetuje umjereno korištenje životinjskih masti, piše Oslobođenje.

spot_img

Povezani postovi

Tri rečenice koje mogu preokrenuti svaku porodičnu svađu

Obiteljski sukobi mogu imati mnogo oblika, od svakodnevnih prepirki...

Otvoriti ili zatvoriti prozore tokom paklenih vrućina? Stručnjaci imaju jasan odgovor

Ako imate zatvorenu lođu, balkon ili zimsku baštu, važno...

Žene u 50-im, izbjegavajte ovu grešku: Ove boje odjeće vas čini starijom nego što jeste

Boja odjeće može osvježiti vaš izgled ili vas, s druge...

Šta mjesec rođenja govori o karakteru žene

Pozicija u kojoj se nalaze zvijezde i planete može...