Postoji mnogo činioca koji narušavaju funkciju jetre i uništavaju je. Jedan od njih je stalna izloženost toksinima koji ulaze u nas putem vazduha, vode i hrane.
Naša jetra glavni je ‘filter’ tijela i stalno je izložena nepovoljnim uticajima iz okoline. Postoji mnogo činioca koji narušavaju funkciju jetre i uništavaju je. Jedan od njih je stalna izloženost toksinima koji ulaze u nas putem vazduha, vode i hrane.
6 najboljih namirnica za zdravu jetru:
- Svježi češnjak
Češnjak je izvor alicina i selena. To su biološki aktivne tvari koje blagotvorno djeluju na jetru i krvožilni sistem, nježno čisteći tijelo na prirodan način. Alicin blokira patogene koji ulaze u imunološki sistem, a selen potiče prirodnu detoksikaciju.
To značajno smanjuje opterećenje jetre i aktivira jetrene enzime koji uklanjaju toksine i otpadne tvari iz tijela, što poboljšava probavu. No, samo svježi proizvod ima takva svojstva, a ne njegovi ekstrakti ili prah.
- Cvekla
Ovo povrće izvor je energije i hranjivih tvari za tijelo. Sadrži veliku količinu topljivih vlakana, koja imaju izvrsna svojstva čišćenja i zasićuju čak i u malim količinama. Osim toga, cvekla sadrži antioksidanse, vitamin B, željezo i betain.
Doktori u antičko doba vjerovali su da crvena boja dokazuje kako je cvekla posebno korisna za krvožilni sistem. Cvekla je izvrstan način za čišćenje jetre, uklanjanje toksina koji se u njoj nakupljaju i poboljšanje njene funkcije.
- Obična leća
Sjemenke leće vrlo su korisne za funkciju jetre jer su bogate prehrambenim vlaknima, koja su izvor biljnih proteina. Apsorbuju se mnogo bolje od životinjskih proteina i podstiču prirodno poboljšanje rada jetre.
Kako bi se povećala svojstva čišćenja, preporučuje se kombinovanje leće s drugim namirnicama.
- Batat
Batat je bogat karotenom, prirodnom protuupalnom tvari koja je vrlo korisna za naše tijelo. Jetra prerađuje beta-karoten i sintetizira ga u vitamin A. Najbolji način unosa vitamina jeste putem prirodne hrane koja ne sadrži štetne sintetske dodatke.
Iako su vitaminski dodaci danas vrlo popularni i dostupni, mogu preopteretiti jetru hemijskim sastojcima koje sadrže. I slatki krompir i druge prirodne namirnice neće izazvati predoziranje, već će tijelo opskrbiti vlaknima i drugim korisnim vitaminima i mineralima.
- Luk
Luk je riznica korisnih tvari. Bogat je alicinom, koji čisti jetru i probavni trakt. Sadrži mnogo kalija, prehrambenih vlakana i flavonoida, koji osiguravaju normalno funkcionisanje svih organa.
Sve to čini luk nezaobilaznim sastojkom u mnogim ljekovitim pripravcima. Drugi proizvodi pomoći će neutralizovati njegov specifičan miris i ukus, a termička obrada može spriječiti probavne smetnje.
- Citrusno voće
Ovo voće sadrži veliku količinu vitamina C. Uz njegovu pomoć, toksične tvari pretvaraju se u jednostavne spojeve koje jetra lako obrađuje i izlučuje iz tijela.
Redovna konzumacija citrusnog voća pomaže u poboljšanju zdravlja i funkcije jetre, piše Oslobođenje.