Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, postoje određene vrste voća koje mogu pomoći u održavanju ili snižavanju krvnog pritiska. Za najbolje rezultate kardiolog David Sabgir preporučuje da u svoju prehranu uvrstite ove četiri vrste voća.
Banane
Banane su dobar izvor kalija, za koji se pokazalo da pomaže u upravljanju hipertenzijom i poznat je po svojoj sposobnosti da smanji učinke natrija u tijelu i ublaži napetost u stijenkama krvnih žila, objašnjava Sabgir.
Avokado
Dr. Sabgir avokado izdvaja kao top namirnicu. Ne samo da sadrži i dijetalna vlakna i nezasićene masti, koji su oboje povezani sa zdravljem kardiovaskularnog sustava, nego sadrži i 250 miligrama kalija po porciji, što je jedna trećina srednjeg avokada. A prehrana bogata kalijem pomaže u neutraliziranju nekih štetnih učinaka natrija na krvni tlak, kaže.
Bobičasto voće
Bez obzira na to volite li više maline, borovnice ili kupine, bobičasto voće može pomoći kod visokog krvnog pritiska. Bobičasto voće sadrži antioksidanse, piše Ordinacija.hr, uključujući antocijanine za koje istraživanja sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju pritiska, navodi on, pozivajući se na istraživanje poput studije objavljene u Molecular Nutrition & Food Research koji pokazuje vezu između većeg ukupnog unosa antocijanina i smanjenog rizika od srčanih bolesti.
Kivi
Zahvaljujući svojim vitaminima zdravim za srce, kivi zaokružuje ovaj popis. Dobar izvor vitamina C, kivi može pomoći u smanjenju krvnog pritiska kod osoba s primarnom hipertenzijom. Nedavna istraživanja su otkrila da dnevna porcija kivija može smanjiti sistolički krvni pritisak. Kivi također sadrži kalij, piše Radio Sarajevo.