Većina nas pogrešno jede banane: Evo šta kažu stručnjaci

/

Banane su jedno od najomiljenijih voća širom svijeta – slatke, praktične i bogate hranljivim sastojcima koji pomažu varenje, jačaju srce i mogu biti odličan saveznik tokom dijete.

Najčešće ih jedemo svježe, ali su i čest dodatak zdravim napicima, smutijima i kolačima. Na pitanje kako ih jedemo, većina ljudi će reći: “Pa, jednostavno – ogulimo koru i pojedemo.” Međutim, prema riječima stručnjaka, ta navika skriva potencijalnu grešku koju pravimo cijeli život.

Tamika Sims, direktorica prehrambenih tehnologija u Međunarodnom savjetu za informacije o hrani (International Food Information Council), upozorava da bismo – bez obzira na debljinu kore – svako voće i povrće trebali oprati prije konzumacije.

“Iako banana ima debelu koru koju obično bacamo, to ne znači da je bezbijedna bez pranja. Prljavština može biti vidljiva, ali bakterije poput salmonele ili ostaci pesticida nisu – a mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje,” ističe Sims za Yahoo News.

Kada neoperisanu bananu uzmemo u ruke i ogulimo je, sve što se nalazi na kori može se prenijeti na unutrašnji dio ploda – upravo onaj koji jedemo. Bakterije, pesticidi i ostaci s površine mogu završiti na vašem voću, rukama ili čak kuhinjskoj površini.

Zato stručnjaci savjetuju da i banane, kao i voće poput narandži, limuna, avokada ili povrća poput šargarepe, krompira i peršuna – uvijek perete pod mlazom čiste vode, čak i ako planirate da koru odmah bacite, piše Radio Sarajevo.

 

spot_img

Povezani postovi

Meta upozorava na informacije koje ne smijete dijeliti sa AI

Meta je konačno napravila mali korak ka rješavanju problema...

Jeste li se ikada pitali šta sadrži supa u vrećici: Brza i praktična opcija, ali…

Instant, dakle gotove supe, koje kupujemo u trgovinama u...

Tajna savršeno čistog doma: Skrivena funkcija vašeg usisivača

Usisivač je nezamjenjiv alat u svakom domu, sinonim za...

Dodavanjem ove namirnice možete poboljšati mekoću mesa

Suho i tvrdo meso može pokvariti užitak u obroku,...