Jedite ovo povrće jednom nedjeljno i bićete pametniji – idealan za dijetu i dijabetičare

/

Ukoliko ste gojazni, imate narušene vrijednosti šećera u krvi i srčane probleme, često bi trebalo da jedete plavi patlidžan.

Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je isplanirana za gubitak kilograma. Iz sličnih razloga, plavi patlidžan je odličan i za srce.

Sok od plavog patlidžana

Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da pomaže u snižavanju lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja arterija i opuštanju krvnih sudova.

S obzirom na to da sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, plavi patlidžan je sasvim poželjan u ishrani oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Vlakna i ugljikohidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod oboljelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u „nadgledanju“ nivoa glukoze.

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedjeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Plavi patlidžan sadrži i visok nivo gama aminobuterne kiseline. Riječ je o amino – kiselini, koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri opterećen um, piše Krstarica.

spot_img

Povezani postovi

Meta upozorava na informacije koje ne smijete dijeliti sa AI

Meta je konačno napravila mali korak ka rješavanju problema...

Jeste li se ikada pitali šta sadrži supa u vrećici: Brza i praktična opcija, ali…

Instant, dakle gotove supe, koje kupujemo u trgovinama u...

Tajna savršeno čistog doma: Skrivena funkcija vašeg usisivača

Usisivač je nezamjenjiv alat u svakom domu, sinonim za...

Dodavanjem ove namirnice možete poboljšati mekoću mesa

Suho i tvrdo meso može pokvariti užitak u obroku,...