Da biste spriječili taloženje masnoća u ćelijama jetre, potrebno je da redovno jedete jednu namirnicu koju svi vole. Riječ je o siru, i to mladom!
Nije samo alkohol štetan po ovaj organ. Mnoge nezdrave navike kojima je većina nas sklona mogu da dovedu do deponovanja masnoća u ćelijama jetre. Da bi se spriječilo i smanjilo taloženje masti, dovoljno je uvesti svježi sir u ishranu.
Aminokiselina metionin, koja se nalazi u ovom proizvodu, oslobađa jetru od viška masti.
Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro djeluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri.
Da bi se postigao ljekoviti efekt, dnevno je potrebno da se jede najmanje 50 grama mladog sira.
Minimalna količina svježeg sira koju osoba prosječne težine treba da uključi u jelovnik jeste 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su ‘gabaritniji’. Za doručak je dovoljno 50 grama, ako ga unosite za ručak onda je 100 grama dovoljno, a istu količinu možete da pojedete za večeru.
Bez zdrave jetre, nema ni dobrog cjelokupnog zdravlja. Baš zato je jako važno voditi računa o ovom organu, piše Raport.