Ako za Bajram želite nešto drugačije poslastice na trpezi, ali i dalje želite da budu u duhu tradicije, svakako isprobajte broš hurmašice.
Ovaj recept smo pronašli na YouTube kanalu Arijeva kuhinja, gdje možete pronaći brojne zanimljive recepte.
U videu možete pogledati detaljan način pripreme. Za pripremu ovih hurmašica bit će vam potreban češalj. Također, savjetuje se vaganje svake hurmašice kako bi bile jednake veličine.
Sastojci za tijesto:
- jedno jaje srednje veličine
- 250 grama mekog brašna
- jedna ravna kašičica praška za pecivo -125 grama omekšanog maslaca
- dvije kašike šećera u prahu
- jedna kašika kisele pavlake
- Sastojci za agdu:
- jedna velika šolja šećera ( od 250 ml)
- jedna velika šolja vode
- dvije vrećice vanilin šećera
- 24 badema
Priprema:
- Viljuškom kratko umutite jaja i šećer pa dodajte omekšali maslac. Miješajte dok se sve ne sjedini pa dodajte brašno i ravnu kašičicu praška za pecivo pa umijesite tijesto. Kada umijesite tijesto, poklopite ga tanjirom ili prozirnom folijom pa ostavite na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite agdu.
- U šerpu sipajte vodu pa dodajte šećer i vanilin šećer. Promiješajte i kuhajte na najjačoj vatri dok ne proključa. Kada proključa, smanjite vatru, pa kuhajte tri minute i onda isključite šporet. Ostavite agdu na isključenom šporetu dok ne prestane ključati.
- Kada agda prestane ključati, skinite je sa šporeta i ostavite da se ohladi. Međutim, ukoliko imate standardni šporet sa ringlama koje dugo zadržavaju toplotu, nakon što isključite ringlu, držite šerpu dvije minute pa je skinite. Ove ringle duže zadržavaju toplotu pa se može dogoditi da agda postane pregusta ako je ostavite dok smjesa ne prestane ključati.
- Tijesto podijelite na 24 jednake loptice. Najbolje bi bilo da izvažete kako bi svaka bila ista. Svaka loptica bi trebala iznositi 20 grama. Loptice oblikujte u valjak dužine 11 centimetra, spljoštite prstima da popuni i dužinu i širinu češlja, a onda od jedne strane zarolajte dok ne dođete do kraja. Prstima lagano skinite tijesto sa češlja, savijte na sredini pa dobro spojite krajeve. U prazninu lagano utisnite badem.
- Poredajte ih u tepsiju dimenzija otprilike 23 x 36 pa ostavite u frižider nekih 15 minuta kako bi bile čvršće. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 20 minuta, a onda smanjite temperaturu 180 stepeni i pecite još 10 minuta. Izvadite hurmašice, a rernu isključite i ostavite otvorena vrata da se temperatura spusti. Vrele hurmašice zalijte ohlađenom agdom pa ih odmah vratite u toplu rernu nekih pet minuta.
- Nakon toga ih izvadite, poklopite tepsijom i neka stoje poklopljene pola sata. Nakon pola sata skinite tepsiju i ostavite ih još dva sata kako bi upile agdu. Izvadite hurmašice u drugu posudu jer će se višak agde ubrzo kristalizirati. Držite hurmašice na sobnoj temperaturi, piše Klix.