Brzo, jednostavno i izuzetno ukusno.
Za one koji žele Bajram obilježiti domaćom trpezom, ali nemaju mnogo vremena –donosimo recept za kadun butiće: mirisno jelo koje vraća u djetinjstvo i okuplja porodicu za stolom.
Nema pita ni sarmi? Nema problema – ovo je dostojna zamjena.
Sastojci
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 1 dcl šolje riže
- 1 glavica luka
- 1 kom. mrkve
- začini so, biber, vegeta, suhi bosiljak, majdonos…
- 1-2 kom. jaja
- po potrebi brašna i prezla
- po potrebi ulja
Priprema
Na ulju prepržiti mljeveno meso i ohladiti. Rižu skuhati na vodi i ohladiti. Luk i mrkvu izerendati, majdonos nasjeckati. U prohlađeno meso dodati prezlo, jaje, rižu, luk, mrkvu, majdonos i navedene začine. Formirati kadun butiće, uvaljati ih u brašno i jaje te pržiti na laganoj temperaturi, piše Radio Sarajevo.