Jedite bez grižnje savjesti: Ovih pet namirnica će vas zasiti, a ne debljaju

/

Određena hrana ima mnogo hranjivih sastojaka, može da utoli glad, obezbijedi neophodne vitamine, minerale i proteine. I možda najvažnije – ne deblja, niti povećava nivo holesterola i masti.

Kuhana jaja

Kuhano jaje je idealna hrana, jer ima 75 kalorija i 6 grama proteina. Zbog obilja proteina dugo ćete biti siti. Ako imate povišen holesterol, jedite bjelance, jer ono sadrži različite proteine, minerale i vitamine koji su neophodni našem organizmu.

Riba

Tunjevina i skuša će smanjiti vašu želju za hranom. Bogate su zdravim mastima koje će vas zasititi. Obezbijedit će neke od najvažnijih hranjivih sastojaka, uključujući vitamine i omega 3 masne kiseline. Ove ribe snižavaju loš holesterol i povećavaju dobar, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Proteinima koji se nalaze u ovoj ribi je potrebno vrijeme da se svare, pa ćete dugo biti siti.

Mahunasto povrće

Mahunarke su najzdravije povrće, koje može da se pripremi na mnogo načina. Pune su nerastvorljivih vlakana koji pomažu snižavanju holesterola. Sadrže i mnogo antioskidanata, vitamina i minerala, i odličan su izvor proteina. Jednom sedmično, umjesto mesa, jedite obrok od mahunastog povrća. Grah, buranija, grašak i bob mogu da se spreme na razne načine, od čorbe do salate.

Jabuka

Jabuke su pune vlakana. Možda zvuči kao kliše, ali bi trebalo svakog dana da jednu jabuku pojedete za užinu. Tako ćete unijeti jednu od preporučenih dnevnih porcija voća ili povrća (trebalo bi pojesti bar 5 porcija voća i povrća u toku dana), a vlakna iz jabuke će vam napuniti stomak, pa nećete imati potrebu za slatkišima i slanim grickalicama.

Laneno sjeme

Masnoću nikako ne smijete da izbacite iz ishrane, čak i kada ste na dijeti, osim što treba da izbjegavate onu životinjskog porijekla. Sjeme lana je bogato omega 3 masnim kiselinama i vlaknima, sporo se vari i postepeno oslobađa energiju, zbog čega ćete osjećaj sitosti imati još dugo poslije obroka.

Mliječni proizvodi

Bilo da pijete mlijeko ili jogurt, jedete sir ili pavlaku, unijet ćete u svoj organizam kalcijum i proteine. Mliječni proizvodi su idealna užina, ali birajte one koji imaju mali procenat masti. Možete ih jesti same ili kao dodatak nekom jelu, piše Najžena

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...