Dodavanjem ove namirnice možete poboljšati mekoću mesa

/

Suho i tvrdo meso može pokvariti užitak u obroku, ali uz dodavanje jednog, neočekivanog sastojka možete postići idealnu mekoću mesa.

Ukoliko želite da meso bude meko prilikom jela, kivi je “tajni sastojak” koji može biti od koristi u tome.

Samo nekoliko kriški ovog voća prekrivenih preko mesa prije pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa i poboljšaju njegovu mekoću.

Kivi igra ključnu ulogu kao vrsta prirodne marinade, a razlog leži u prisustvu proteolitičkih enzima u kiviju koji imaju moć da razgrađuju vezivno tkivo u mesu.

To omogućava da meso postane mekše i da se skoro topi u ustima. Ukoliko više volite da marinirate meso, potrebno je da pratite svoj uobičajeni proces mariniranja, ali i da dodate narezani kivi sat ili dva prije samog procesa pripreme mesa.

Međutim, bitno je voditi računa i da meso ne bude predugo izloženo kiviju, jer prevelika mekoća može dovesti do raspadanja mesa tokom pripreme. Osim kivija, sličan efekat na mekoću mesa može imati i ananas koji sadrži slične enzime koji su pogodni za mekoću mesa.

Ovaj neobičan trik je koristan dodatak klasičnom načinu pripreme mesa I može napraviti vidljivu razliku u teksturi, pružajući vam iskustvo uživanja u sočnom i mekom komadu mesa, piše Klix.

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...