Još jedan – tako ljetni recept za lađice od povrća. Ljepota punjenog povrća je u bogatstvu okusa, jednostavnoj pripremi i tome što možete biti daleko od kuhinje dok se ova ukusna ljetna večera ne ispeče.
Malo drugačije punjene paprike filovane su slanutkom i začinjene savršenom kombinacijom začina, a ako izbacite sir, dobit ćete jednako ukusnu vegansku verziju.
Na pripremu ćete utrošiti tek petnaestak minuta koliko će vam trebati da sve nasjeckate… a da prijateljima prepričate kako ste dobre punjene paprike napravili – trebat će vam barem triput toliko.
Sastojci
- 4 kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki žuti luk, nasjeckan na sitno
- 3 režnja bijelog luka, protisnutog
- sol
- svježe mljeveni crni biber
- 2 velike limenke slanutka (2 x 400 g), ocijeđenog
- 20 g gaude, naribane
- 2 čajne kašičice mljevenog kima
- 1 čajna kašičica mljevenog korijandera
- 1 šaka nasjeckanog kovrčavog peršina
- 4 paprike babure, prepolovljene po dužini i očišćene
- 1 paradajz, nasjeckan na sitno
- 1 krastavac, nasjeckan na sitno
- ½ limuna
- tahini, za posluživanje
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk, posolite i pobiberite. Pržite uz stalno miješanje oko 5 minuta pa prebacite u zdjelu.
- U istu zdjelu dodajte slanutak, kim, korijander, šaku peršuna i kašičicu maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i dobro promiješajte.
- Paprike posložite u posudu za pečenje i napunite smjesom od slanutka. Pospite sirom i pecite oko 30 minuta.
- Za to vrijeme nasjeckajte pradajz i krastavce, prelijte ih limunovim sokom, dodajte preostale 2 kašičice peršuna i kašičicu maslinovog ulja.
Poslužite pečene paprike prelivene salatom od paradajza i tahinijem, piše Radio Sarajevo.