Punjene paprike kakve još niste probali: Ljetni recept koji će vas oduševiti

/

Još jedan – tako ljetni recept za lađice od povrća. Ljepota punjenog povrća je u bogatstvu okusa, jednostavnoj pripremi i tome što možete biti daleko od kuhinje dok se ova ukusna ljetna večera ne ispeče.

Malo drugačije punjene paprike filovane su slanutkom i začinjene savršenom kombinacijom začina, a ako izbacite sir, dobit ćete jednako ukusnu vegansku verziju.

Na pripremu ćete utrošiti tek petnaestak minuta koliko će vam trebati da sve nasjeckate… a da prijateljima prepričate kako ste dobre punjene paprike napravili – trebat će vam barem triput toliko.

Sastojci

  • 4 kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan na sitno
  • 3 režnja bijelog luka, protisnutog
  • sol
  • svježe mljeveni crni biber
  • 2 velike limenke slanutka (2 x 400 g), ocijeđenog
  • 20 g gaude, naribane
  • 2 čajne kašičice mljevenog kima
  • 1 čajna kašičica mljevenog korijandera
  • 1 šaka nasjeckanog kovrčavog peršina
  • 4 paprike babure, prepolovljene po dužini i očišćene
  • 1 paradajz, nasjeckan na sitno
  • 1 krastavac, nasjeckan na sitno
  • ½ limuna
  • tahini, za posluživanje

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  • U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk, posolite i pobiberite. Pržite uz stalno miješanje oko 5 minuta pa prebacite u zdjelu.
  • U istu zdjelu dodajte slanutak, kim, korijander, šaku peršuna i kašičicu maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i dobro promiješajte.
  • Paprike posložite u posudu za pečenje i napunite smjesom od slanutka. Pospite sirom i pecite oko 30 minuta.
  • Za to vrijeme nasjeckajte pradajz i krastavce, prelijte ih limunovim sokom, dodajte preostale 2 kašičice peršuna i kašičicu maslinovog ulja.

Poslužite pečene paprike prelivene salatom od paradajza i tahinijem, piše Radio Sarajevo.

 

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...