Demencija je jedna od najizazovnijih bolesti modernog doba, a broj oboljelih širom svijeta stalno raste.
Stručnjaci upozoravaju da uz pravilnu njegu mozga, koja uključuje mentalne vježbe, fizičku aktivnost i zdrav način ishrane, veoma je važno znati i koje namirnice treba izbjegavati.
Naučna istraživanja pokazuju da određene vrste hrane mogu povećati rizik od razvoja demencije i ubrzati pad kognitivnih funkcija.
Namirnice koje mogu povećati rizik od demencije:
Prerađeno meso
Prerađeno meso, kao što su salama, kobasice i drugo, sadrži visok nivo natrija i trans-masti, što šteti kardiovaskularnom sistemu. Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology u januaru 2025. godine pokazalo je da osobe koje dnevno konzumiraju više od četvrtine porcije crvenog mesa imaju za 13% veći rizik od razvoja demencije.
Ultraprerađena hrana
Hrana bogata dodanim šećerima, konzervansima, umjetnim bojama i drugim hemijskim aditivima naziva se ultrapreradom hranom. Studija iz 2022. godine, objavljena u JAMA Neurology, ukazuje da ljudi čiji dnevni unos kalorija više od 20% dolazi iz ovakve hrane, imaju za 25% brži kognitivni pad.
Ljuta hrana
Osobe koje konzumiraju više od 50 grama čili papričica dnevno izložene su gotovo dvostruko većem riziku od gubitka kognitivnih sposobnosti.
Alkohol
Istraživanje objavljeno 2023. godine u JAMA Network Open pokazalo je da umjerena konzumacija alkohola, odnosno jedno piće dnevno, može smanjiti rizik od demencije za 21%. Međutim, oni koji piju tri ili više pića dnevno imaju povećan rizik za 8%.
Umjetno zaslađena pića
Također, osobe koje dnevno konzumiraju barem jedno umjetno zaslađeno piće imaju tri puta veći rizik od razvoja demencije.
Dodani šećeri
Prekomjeran unos šećera povezan je s otpornošću na inzulin, što može negativno utjecati na moždane funkcije. Osobe koje sedmično piju između jedan i sedam zaslađenih napitaka imaju značajno veći rizik od razvoja demencije.
Preporučena prehrana za očuvanje kognitivnog zdravlja Kako bi smanjili rizik od demencije, stručnjaci preporučuju ishranu bogatu:
- Svježim voćem i povrćem
- Integralnim žitaricama
- Mahunarkama
- Orašastim plodovima i sjemenkama
- Masnom ribom poput lososa i skuše
Nutricionistica Erin Palinski-Wade naglašava da hrana bogata vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima može zaštititi mozak od oksidativnog stresa i upalnih procesa koji su glavni faktori u razvoju demencije, piše Klix.