Kokice poboljšavaju kapacitet pluća i smanjuju upalu

/

Iako je uobičajeno liječenje usmjereno na inhalacijske kortikosteroide i bronhodilatatore, nova istraživanja pokazuju da određeni prehrambeni faktori mogu imati dodatni pozitivan uticaj na kontrolu simptoma.

Prema studiji objavljenoj 2022. godine u časopisu Clinical Nutrition, antioksidansi i flavonoidi prisutni u kukuruzu, koji se koriste za pripremu kokica, mogu imati protuupalna svojstva.

Ti spojevi smanjuju oksidativni stres u plućnom tkivu, što može ublažiti upalne procese karakteristične za astmu.

Svjetski stručnjaci za plućne bolesti, poput dr. Michaela Weissa s Harvard Medical School, naglašavaju važnost ishrane bogate antioksidansima za pacijente s astmom.

On ističe da “nutricija može biti važan dodatak tradicionalnoj terapiji, jer antioksidansi pomažu u smanjenju upale i poboljšanju funkcije pluća“.

Kokice nisu lijek, ali redovna umjerena konzumacija može doprinijeti smanjenju inflamacije dišnih puteva, posebno ako se pripremaju bez previše masnoća i dodatnih aditiva.

Važno je izbjegavati kokice s umjetnim aromama koje mogu iritirati dišne puteve, pišu Vijesti.ba

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...