Gljive čuvaju zdravlje mozga

/

Znamo koliko su gljive dragocjene za ljudsko zdravlje, ali imaju i veoma važnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba.

Ljudi koji jedu gljive više od dva puta sedmično (najmanje 300 grama), imaju za 50 posto manji rizik od nastajanja blagih kognitivnih oštećenja u trećem dobu.

Stručnjaci pretpostavljaju da je razlog za to jedinstveni antioksidans ergotionein, sa jakim protivupalnim dejstvom, koji se nalazi u svakoj vrsti gljiva.

Ako nemate naviku da jedete gljive, vrijeme je da počnete da ih redovno konzumirate, piše Faktor.

 

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...