Evo kako iskoristiti ljuske bijelog luka umjesto da ih bacate

/

Iako se u domaćinstvima najčešće baca, ljuska bijelog luka krije brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Ova tanka opna bogata je vrijednim biljnim jedinjenjima, antioksidansima i vlaknima, zbog čega ima blagotvorno djelovanje na cijeli organizam.

Posebno je bogata fenilpropanoidima, supstancama koje djeluju antioksidativno i jačaju imunitet. Također se povezuje s antikancerogenim svojstvima. Uz to, ljuska sadrži i specifične flavonole koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i zaštiti krvnih sudova od začepljenja. Vlakna prisutna u ljuski dodatno potpomažu probavu i pomažu u regulaciji nivoa holesterola.

Važno je naglasiti da se za upotrebu preporučuju ljuske bijelog luka iz organskog uzgoja, kako bi se izbjegao unos štetnih pesticida.

Jednostavan način da iskoristite zdravstvene koristi ljuske bijelog luka jeste da je dodate u supu. Tokom kuhanja ubacite manju količinu – od jedne kašičice do šake, u zavisnosti od željenog intenziteta ukusa. Nakon kuhanja, ljuske se mogu odstraniti prilikom cijeđenja supe.

Osim kao dodatak drugim jelima, od ljuske se može pripremiti i samostalna supa. Dovoljno je da je kuhate 10 do 15 minuta nakon što voda prokuha. Dobijena tečnost može se koristiti kao osnova za kuhanje riže, dodatak umacima, ili se može konzumirati kao lagana supa uz dodatak rezanaca, piše Klix.

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...