Dinja i lubenica mogu biti opasne, pazite prilikom konzumacije

/

Lubenica i dinja su omiljene ljetne voćke, ali mogu postati izvor zdravstvenih problema ako se s njima ne postupa pravilno.

Česta greška je da ih ostavljamo dugo na sobnoj temperaturi nakon rezanja – to stvara idealne uslove za razvoj bakterija, posebno salmonele i listerije.

Još opasnija je dinja jer njena kora često sadrži bakterije koje se prilikom rezanja prenose na unutrašnjost ploda, piše Faktor.

Zato je važno: dobro oprati koru prije rezanja, koristiti čist nož i što prije staviti u frižider ostatke voća.

Ne ostavljajte narezane komade duže od dva sata na sobnoj temperaturi – zdravlje vam je važnije od par zalogaja!

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...