Slane palačinke s tikvicama: Ljetni klasik koji se topi u ustima

/

Jednostavne za pripremu, savršene za doručak, ručak ili večeru, mogu se jesti tople ili hladne, same ili punjene i zapečene

Kad temperature porastu, tražimo recepte koji su lagani, ukusni i brzo gotovi – a upravo takve su ove slane palačinke s tikvicama i koprom. Jednostavne za pripremu, savršene za doručak, ručak ili večeru, mogu se jesti tople ili hladne, same ili punjene i zapečene. Tikvice im daju sočnost, a kopar svježinu, dok umaci i punjenja po želji otvaraju bezbroj kombinacija.

Potrebno:

  • 3 jaja
  • 350 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 1 tikvica srednje veličine
  • 5 dag otopljenog maslaca
  • 25 dag oštrog brašna
  • so i biber po ukusu
  • malo nasjeckanog svježeg kopra
  • masnoća za pečenje palačinki

Tikvicu ogulite, operite i naribajte. Malo je posolite i pustite da stoji 20 minuta kako bi pustila vodu. Zatim je iscijedite.

Razmutite jaja u dubljoj posudi, posolite ih i pobiberite. Dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu i zamiješajte smjesu da bude malo gušća od one koju inače pravite za tanke palačinke. Ako primijetite da je prerijetka, dodajte joj malo brašna.

U smjesu ubacite naribanu i ocijeđenu tikvicu i nasjeckani kopar te promiješajte.

Palačinke klasično pecite u tavi. Možete ih poslužiti s umakom od kiselog vrhnja ili bilo kojim drugim umakom po želji. Odlične su i punjene mesom pa zapečene, a možete napraviti i povrtno punjenje, pa ih onda zapeći.

spot_img

Povezani postovi

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...

Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je...

Stručnjak objasnio: Zašto tokom ljeta ne bismo trebali koristiti omekšivač za veš

Iako proteklih dana većina nas uživa u julskom osvježenju,...

Energetske kuglice s orasima, hurmama i mrkvom

Ove zdrave i hranjive energetske kuglice savršen su izbor...