Četiri namirnice koje trebamo jesti ako želimo ojačati imunitet

/

Jak imunološki sistem ključan je za očuvanje zdravlja tijekom cijele godine, osobito u sezoni prehlada i gripe.

Na njegovu snagu utječu brojni čimbenici, ali prehrana ima jednu od najvažnijih uloga. Odabir namirnica bogatih vitaminima, mineralima i antioksidansima može pomoći tijelu da se učinkovitije bori protiv infekcija i brže oporavi. Prema raznim stručnjacima, ovo su neke od namirnice koje trebamo jesti ako želimo ojačati imunitet.

Citrusi

Naranče, limuni i mandarine bogati su vitaminom C, koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i jača obrambene mehanizme organizma. Ove vrste voća pomažu i u smanjenju trajanja prehlade, a njihova svakodnevna konzumacija podržava normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Savjetnici za prehranu preporučuju unos svježeg voća umjesto sokova, jer tako tijelo dobiva i vlakna koja dodatno doprinose zdravlju probave.

Češnjak

Ova jednostavna, ali moćna namirnica sadrži alicin – spoj koji djeluje antimikrobno i protuupalno. Češnjak može pomoći u prevenciji infekcija i smanjenju upala u tijelu. Nutricionisti ističu da je najbolje konzumirati ga sirovog ili lagano termički obrađenog, kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva. Dodavanje češnjaka jelima nekoliko puta tjedno može biti jednostavan način za jačanje imuniteta.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike, odnosno “dobre bakterije” koje podržavaju ravnotežu crijevne mikroflore, a time i imunitet. Razni dijetetičari napominju da zdrava crijeva znače i snažniji imunološki odgovor, jer se velik dio imunoloških stanica nalazi upravo u probavnom sustavu. Preporučuje se biranje prirodnog jogurta bez dodanog šećera te kombiniranje s voćem ili zobenim pahuljicama za dodatni nutritivni učinak.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće izvor je vitamina A, C i E te antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Osim toga, sadrži i folate koji podržavaju obnovu stanica i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Stručnjaci za prehranu savjetuju da se špinat ne prekuha, jer kratko kuhanje ili lagano pirjanje omogućava zadržavanje većine hranjivih tvari.

Redovitim uključivanjem ovih namirnica u prehranu možemo prirodno ojačati imunitet i pomoći tijelu da se lakše obrani od infekcija, piše N1 BiH.

spot_img

Povezani postovi

Ubijaju opasne toksine i pročišćavaju vazduh: NASA preporučuje ove sobne biljke za zimu

Svedoci smo koliko je vazduh zagađen i obično mislimo...

Teško ustajete, umorni ste, razdražljivi, ovi vitamini će vam pomoći u hladnim danima

Tokom zimskih mjeseci, kada je imunitet često izložen većim...

Najsretniji znak u 2026: Vrata sreće, uspjeha i bogatstva su mu širom otvorena, ovo je čekao 12 godina

Za rođene u znaku Lava, 2026. godina donosi pravi...

Lako se stilizuje: Ova frizura je osvojila sve žene, posebno one s tankom kosom

Idealan je izbor za sve žene sa tankom i...