Tajna savršene kajgane: Poznati kuhar otkriva sastojak koji čini čuda

/

Iako mnogi ljubitelji hrane vjeruju da dodatak mlijeka čini kajganu kremastijom, poznati kuhar Mike Reid tvrdi suprotno.

Prema njegovim riječima, mlijeko samo razblažuje okus jaja i nije potrebno za pripremu savršenog doručka. “Dodavanjem mlijeka zapravo oduzimate okus, to vam je kao da dodajete vodu”, objasnio je Reid.

Za jednostavnu, ukusnu kajganu, kuhar preporučuje samo dva sastojka: jaja i maslac. Za one koji vode računa o zdravlju, maslac se može zamijeniti maslinovim uljem. Ključ je, kaže Reid, u jednostavnosti i dodavanju dovoljno zraka tokom pripreme, bez pretrpavanja začinima i dodatnim sastojcima.

Kada je riječ o začinima, Mike otkriva da su mu najvažniji čili, bijeli luk i crveni luk, a upravo crveni luk naziva omiljenim sastojkom jer ga koristi gotovo u svakom jelu. Njegov pristup kuhanju temelji se na iskrenosti i jednostavnosti, uz naglasak na bogatstvu okusa.

Reid je nedavno otvorio novi restoran u londonskoj ulici Liverpool, gdje se jelovnik i enterijer oslanjaju na duh 18. stoljeća. Među specijalitetima restorana nalaze se pita s piletinom, janjeća glava i supa od graška s crème fraîcheom, jelo koje posebno ističe zbog bogatog, a jednostavnog okusa.

Govoreći o konkurenciji u svijetu gastronomije, Reid ističe da je autentičnost ključ uspjeha. “Ne možete se izdvojiti ako ne radite ono što volite. Londonska scena je prezasićena ima tu sjajnih kuhara, ali i dosta loših. Bitno je ostati dosljedan sebi i kuhati ono što biste i sami voljeli pojesti“, zaključuje Reid, prenosi Press Media BiH.

spot_img

Povezani postovi

Najveće tračare zodijaka: Ovi horoskopski znakovi uvijek znaju sve o svima

U svijetu horoskopa, neki znakovi jednostavno imaju "nos" za...

Kako spavanje manje od šest sati noću utječe na vaš organizam

Česta noćna buđenja i poremećen san, kao i spavanje...

Kako se riješiti neugodnih mirisa iz mašine za pranje suđa

Ako vaša mašina za suđe počne mirisati neprijatno, to...

Koliko dugo je potrebno kuhati domaću supu da biste dobili najbolji ukus

Idealno vrijeme kuhanja domaće supe daje pun ukus i...