Recept za savršen odrezak: Način za brzu pripremu poznate kuharice

/

Odrezak je jedno od najukusnijih jela koja možete prirediti za sebe, ali lako može postati suho i žilavo ako se ne pripremi pravilno.

Iako je najčešći način pripreme pečenje na vrućoj tavi, što zahtijeva veliku pažnju zbog brzog mogućeg sagorijevanja mesa, postoji brži i jednostavniji način pečenje u fritezau. Samira Kazan, autorica kuharica i osnivačica Alpha Foodie, tvrdi da friteza omogućava pripremu izuzetno sočnog odrezaka, bez potrebe da stojite nad njim satima.

Prema Kazan, ključ uspjeha leži u korištenju malo maslinovog ulja. Iako nije preporučljivo koristiti maslinovo ulje u tavi zbog niskog dimnog temperatura, friteza omogućava da ulje sačuva vlagu unutar mesa, čineći ga sočnijim. “Maslinovo ulje pomaže zadržati sočnost unutar mesa, a također pomaže u stvaranju karamelizirane kore na vanjskoj strani odrezka”, objašnjava Kazan.

Za pripremu savršenog odrezaka u friteza-u, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka: odrezak (8 oz i debljine oko jednog inča), pola kašičice maslinovog ulja, soli i bibera, pola kašičice praha od češnjaka, četvrtine kašičice praha od luka, praha paprike i sušenog ruzmarina.

Prvo, začine treba pomiješati u maloj zdjeli, a potom ih utrljati u prethodno posušen odrezak. Zatim, odrezak se premaže maslinovim uljem, a začini se ravnomjerno nanesu na obje strane mesa. odrezak se zatim stavlja u friteza, podešava na 200°C i peče do željenog stepena pečenosti. Za odrezak koji je rijedak potrebno je oko 5 minuta pečenja, srednji odrezak traje oko 8 minuta, dok dobro pečen odrezak treba 15 minuta.

Nakon što je odrezak gotov, važno je ostaviti ga da odmori barem 10 minuta kako bi se zadržale sve sočne esencije unutar mesa. Ako se reže odmah, sokovi će iscuriti, što može učiniti meso suhim.

Uz ovaj jednostavan recept, možete uživati u sočnom i savršeno pečenom odrezaku bez potrebe za puno truda ili vremena, piše Radio Sarajevo.

spot_img

Povezani postovi

Ubijaju opasne toksine i pročišćavaju vazduh: NASA preporučuje ove sobne biljke za zimu

Svedoci smo koliko je vazduh zagađen i obično mislimo...

Teško ustajete, umorni ste, razdražljivi, ovi vitamini će vam pomoći u hladnim danima

Tokom zimskih mjeseci, kada je imunitet često izložen većim...

Najsretniji znak u 2026: Vrata sreće, uspjeha i bogatstva su mu širom otvorena, ovo je čekao 12 godina

Za rođene u znaku Lava, 2026. godina donosi pravi...

Lako se stilizuje: Ova frizura je osvojila sve žene, posebno one s tankom kosom

Idealan je izbor za sve žene sa tankom i...