Najbolje kombinacije namirnica koje jačaju imunitet

/

Dok sezona virusa ulazi u puni zamah, stručnjaci širom svijeta ponovo podsjećaju da se snažan imunitet ne gradi preko noći, već pametnim izborom i kombinacijom namirnica.

Naučna istraživanja potvrđuju da sinergija hranljivih sastojaka, vitamina, minerala, zdravih masti i antioksidanata, može značajno ojačati odbrambene sposobnosti organizma.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Pharmacology (2023), pravilna ishrana direktno utiče na funkciju imunoloških ćelija, dok neuravnotežena dijeta povećava rizik od infekcija i upala.

Istraživanje Nacionalne medicinske biblioteke SAD (PubMed, 2024) takođe ističe da zdrav mikrobiom, odnosno bakterije u crijevima, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, piše Pobjeda.

Što stvarno pomaže?

Nutricionisti navode da je najvažnije unositi raznovrsne namirnice koje djeluju zajednički.

Posebno su efikasne sljedeće kombinacije:

  • Kurkuma i crni biber – Piperin iz bibera povećava apsorpciju kurkumina i do 2.000 puta, što pojačava protivupalno djelovanje ove začinske kombinacije;
  • Zeleni čaj i limun – Vitamin C iz limuna čuva i pojačava djelovanje antioksidanata iz zelenog čaja, prije svega EGCG-a, koji ima dokazana antivirusna svojstva;
  • Špinat i citrusno voće – Željezo iz špinata bolje se apsorbuje uz vitamin C iz citrusa, što pomaže kod umora i jača otpornost na infekcije;
  • Med i bijeli luk – Tradicionalna kombinacija koju su potvrdila savremena istraživanja: alicin iz bijelog luka ima antibakterijsko djelovanje, a med sadrži antioksidanse i prirodne enzime koji smiruju grlo i pomažu kod prehlade;
  • Jogurt i orašasti plodovi – Probiotici iz jogurta i vitamin E iz oraha i badema zajedno čine snažan tandem za zdravu crijevnu floru, koja je osnova jakog imuniteta.

Namirnice za svaki dan

Nutricionisti preporučuju da se u sezoni prehlada i gripa svakodnevno unose:

  • Citrusi i crvena paprika – Bogati vitaminom C i bioflavonoidima koji ubrzavaju reakciju imunih ćelija;
  • Tamno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj) – Sadrži vitamine A, C, folate i antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja;
  • Fermentisani proizvodi (jogurt, kefir, kiseli kupus) – Obnavljaju crijevnu floru i smanjuju rizik od infekcija;
  • Riba (losos, skuša, sardina) – Izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u borbi protiv upala;
  • Sjemenke i orašasti plodovi – Pružaju cink, selen i zdrave masti koje podržavaju imunološki sistem.
spot_img

Povezani postovi

Godina ‘novca’: Za ova 4 znaka Zodijaka 2026. će biti vrijeme velikih uspjeha

Prema astrolozima, 2026. godina će za pojedine znakove biti...

Kako prepoznati probleme s vidom kod djece

Vid je jedan od najvažnijih čula, a oko 80%...

Zaboravite samo losos: Otkrijte druge izvore vitamina D

Iako 100 grama lososa  sadrži oko 400 međunarodnih jedinica...

Suh zrak u prostoriji mami gripu i dosadnu prehladu

Iako medicina još nije na tragu univerzalnom lijeku koji...