Tope se u ustima: Neodoljive domaće buhtle s džemom koje osvajaju mirisom i ukusom

/

Domaće buhtle su omiljeni desert koji mami svojim mirisom i mekanom teksturom.

Mekane, slatke i punjene omiljenim džemom, idealne su za porodična druženja ili nedjeljni doručak.

Priprema nije komplikovana, a rezultat su buhtle koje se doslovno tope u ustima i vraćaju nas u uspomene na toplinu doma i tradiciju.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 80 g putera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • džem po želji
  • Za premaz:
  • 1 jaje
  • Za posipanje:
  • šećer u prahu

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U toplom mlijeku razmutite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite 10 minuta da se aktivira. U brašno dodajte so, preostali šećer, jaje i otopljeni puter. Dodajte nadošli kvasac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite da naraste oko sat vremena. Nakon toga razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm i isjecite u kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite kašičicu džema, preklopite i oblikujte kiflice. Poredajte ih u podmazan pleh i ostavite još pola sata da narastu. Premažite umućenim jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stepeni. Kada su pečene, pospite šećerom u prahu i uživajte u toplim domaćim buhtlama, piše Trpeza.

Prijatno!

spot_img

Povezani postovi

Pireli objavio navijačku pjesmu “Svjetski prvak”: Poklon za svu braću i sestre koji dišu za BiH

Naš reper Pireli (Damir Delić), koji živi i radi...

Ovo su glavni okidači za upalu pankreasa

Upala pankreasa, poznata kao pankreatitis, može nastati naglo (akutni)...

Ne jedete puno, a debljate se: Pet grešaka koje sabotiraju vaš metabolizam

Starenjem, naš metabolizam se prirodno usporava, tako da ono...

Kako očistiti vaš bojler od kamenca i produžiti mu vijek trajanja?

Kada je u pitanju održavanje domaćinstva, jedan od aspekata...