Kiseli krastavci regulišu nivo šećera u krvi

/

Kiseli krastavci su omiljen, mnogima i neizostavan dio trpeze, ne samo kao dio zimnice.

Pored prepoznatljivog ukusa, imaju niz zdravstvenih efekata i potencijalnih koristi, posebno kada je riječ o ravnoteži šećera u krvi i ishrani osoba sa dijabetesom.

Bakterije

Osnova kvaliteta većine kiselih krastavčića jeste fermentacija, proces u kojem prirodne bakterije razgrađuju šećere iz povrća i stvaraju mliječnu kiselinu.

Ovaj proces ne samo da produžava rok trajanja hrane, već i obogaćuje proizvod korisnim mikroorganizmima – probioticima,

Ključni sastojak sastava kiselih krastavčića je sirće, a njegova uloga u kontroli šećera u krvi potvrđena je brojnim istraživanjima.

Pokazano je da redovno konzumiranje manjih količina sirćeta tokom obroka može pomoći u snižavanju vrijednosti A1C, pokazatelja prosječnog nivoa glukoze u krvi tokom prethodnih nekoliko mjeseci.

U praksi to znači da osobe sa dijabetesom, koje povremeno uključuju kiseli krastavac u obrok, mogu lakše da održe stabilan nivo šećera.

Glikemija

Za razliku od brojnih grickalica i prerađenih proizvoda, kiseli krastavčići bez dodatog šećera sadrže vrlo malo ugljenih hidrata.

Porcija od 100 grama često ima manje od dva grama šećera, što ih čini pogodnim izborom za dijabetičare i sve koji prate unos ugljenih hidrata.

Posebno su preporučljivi krastavčići sa mirođijom, jer imaju najpovoljniji nutritivni profil i minimalan utjecaj na glikemiju, piše Faktor.

spot_img

Povezani postovi

Usvajanje ovih nauka potiče emocionalni razvoj kod vašeg djeteta

Razvoj dječjeg mozga ne ovisi samo od školskog uspjeha,...

Dodavanjem ovog sastojka možete poboljšati ukus i teksturu kremastog umaka

Priprema kremastog umaka može biti jednostavna, a uz dodavanje...

Ove zdrave namirnice dokazano će vam podići raspoloženje

Možda se pitate može li i zdrava hrana poboljšati...

Godina ‘novca’: Za ova 4 znaka Zodijaka 2026. će biti vrijeme velikih uspjeha

Prema astrolozima, 2026. godina će za pojedine znakove biti...