Gubitak težine je izazovan, ali nakon 40. godine može poprimiti potpuno novo značenje. Između hormonalnih promjena, sporijeg metabolizma i nedostatka vremena za pravilnu ishranu i vježbanje, može se činiti kao da je tijelo sve više “protiv vas”.
Istraživanja pokazuju da je debljanje među ženama uobičajeno između 40. i 65. godine, ali evo dobrih vijesti. Nutricionisti kažu da postoji moćan alat koji vam može pomoći u borbi protiv toga, a to je vođenje evidencije o hrani.
Vođenje evidencije može pomoći u veličini porcije
U svijetu sve većih porcija hrane, prelako je pojesti previše kalorija, a da to ni ne shvatate.
“Budući da gubitak težine zahtijeva kalorijski deficit, dobro je koristiti alat za praćenje ishrane kako biste dobili osjećaj za svoj dnevni unos kalorija”, kaže Natalie Rizzo, registrovana nutricionistica.
Ovaj jednostavan alat pruža ključne povratne informacije o količini hrane koju konzumirate, a kada se veličine porcija smanje, smanjuju se i kalorije.
“Vođenje evidencije o hrani radi osvještavanja o kalorijama najučinkovitija je navika koja pomaže u mršavljenju. Matematika je matematika. Dok su mnogi moji klijenti vjerovali da se ‘zdravo hrane’ i ‘rade sve ispravne stvari’, prejedali su se ‘zdravom’ hranom, što je rezultiralo prekomjernim unosom ukupnih kalorija”, kaže Lauren Harris-Pincus, registrovana nutricionistica.
Naravno, važno je jesti zdravu hranu. Međutim, kada pokušavate smršavjeti, količina je i dalje važna. Čak i kod hrane bogate hranjivim tvarima, ključno je usredotočiti se na kvalitetu ishrane, a istovremeno razumjeti veličine porcija kako bi se održala određena razina kalorija.
Može vam pomoći u prepoznavanju skrivenih kalorija
Praćenje vam pomaže vidjeti skrivene kalorije i shvatiti unosite li zaista gorivo u svoje tijelo u skladu sa svojim ciljevima. Ne samo da možete vidjeti koja je hrana bogatija hranjivim tvarima, što znači da sadrži puno hranjivih tvari za manje kalorija, već možete vidjeti i koja hrana sadrži više praznih kalorija.
To je ključno jer su istraživanja pokazala da većina nas promaši cilj kada je u pitanju konzumiranje dovoljno hrane bogate hranjivim tvarima koja može pomoći u mršavljenju, posebno voća, povrća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda. Istovremeno, gotovo svi jedemo previše masne hrane koja potiče debljanje, dodanih šećera i rafinisanih žitarica.
Ako se redovno zainteresirate za slatkim poslasticama kako biste utažili popodnevnu želju, praćenje onoga što jedete može vam pomoći u prepoznavanju ovog obrasca.
Iako to neće automatski promijeniti vaše navike, može vas učiniti svjesnijima istih, a ti novootkriveni uvidi mogu vam pomoći u razvoju strategija za odabir hrane koja je pogodna za mršavljenje, a manje hrane koja sadrži prazne kalorije.
Može pružiti motivaciju
Više puta je dokazano da bilježenje onoga što jedete pomaže u mršavljenju. Jedan od razloga može biti taj što ova povratna informacija može biti nevjerovatno motivirajuća i kratkoročno i dugoročno.
Na primjer, istraživanja su pokazala da praćenje onoga što osoba jede čak i nekoliko dana u sedmici može pomoći u mršavljenju.
Iako olovka i papir uvijek funkcionišu, korištenje digitalne aplikacije za praćenje hrane može biti posebno učinkovito.
Postoje istraživanja koja to dokazuju. Jedan pregled otkrio je da je 74 posto ljudi koji su pratili unos hrane ili tjelesnu aktivnost putem aplikacija izgubili na težini, piše Klix.


