Jesen na tanjiru: Ovo je osam protuupalnih namirnica kojima se trebate opskrbiti u novembru

/

Dolaskom jeseni stiže i bogat izbor sezonskih namirnica koje mogu imati značajnu ulogu u ublažavanju upalnih procesa u organizmu i jačanju cjelokupnog zdravlja.

Iako je upala prirodan odgovor tijela na povredu ili infekciju, dugotrajno stanje upale povezuje se s razvojem brojnih hroničnih bolesti. Stručnjaci ističu da pravilno odabrana prehrana može imati snažan učinak u smanjenju tih procesa.

U nastavku je pregled jesenskih namirnica bogatih antioksidansima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima.

Bundeva i druge tikve

Bundeva se ne koristi samo u slatkim jelima – prepoznatljiva narandžasta boja otkriva visok sadržaj beta-karotena, antioksidansa koji štiti ćelije. Sadrži i vitamine C i E, kalij te prehrambena vlakna. Pečena bundeva zadržava prirodnu slatkoću, a sjemenke se mogu dodatno tostirati i koristiti kao dodatak jelima. Slične hranjive vrijednosti imaju batat, mrkva i druge vrste tikvi.

Kruške

Kruške su sezonsko voće bogato klorogenskom kiselinom, spojem koji djeluje antioksidativno i protuupalno. Najviše korisnih sastojaka nalazi se u kori, pa se preporučuje konzumacija neoguljenog ploda. Kruške su također izvor vlakana i flavonoida.

Gljive

U gljivama se nalaze beta-glukani – vrste vlakana koje potpomažu funkciju imunološkog sistema i utiču na regulaciju upalnih procesa. Osim toga, sadrže antioksidans ergotionein. Mogu se dodavati u juhe, variva, sosove za tjesteninu ili pripremati kao samostalno jelo.

Kelj i ostalo lisnato povrće

Kelj najbolje uspijeva u hladnijem dijelu godine i smatra se jednom od najhranjivijih vrsta lisnatog povrća. Obiluje antioksidansima, glukozinolatima i flavonoidima. Priprema se u salatama, kao pečeni čips, u supama ili varivima. Sličan sastav i djelovanje imaju brokula, prokulice i kupus.

Đumbir

Đumbir je izvor spojeva gingerola i šogaola koji doprinose smanjenju upala i štite ćelije od oštećenja. Koristi se kod gastrointestinalnih tegoba, a pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima. Može se dodavati u jela, napitke, smoothieje ili koristiti za pripremu čaja.

Brusnice

Brusnice sadrže proantocijanidine, flavonole te vitamine C i E. Poznate su po učinku na zdravlje mokraćnog sistema, zaštitu srca i snižavanje krvnog pritiska. Najviše korisnih sastojaka nalazi se u cijelom plodu, pa se preporučuju svježe ili smrznute brusnice, umjesto zaslađenih sokova.

Orasi

Orasi su jedna od najvrijednijih jesenskih namirnica zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, vitaminu E, vlaknima i antioksidansima. Elagitanini iz oraha u crijevima se pretvaraju u spojeve s protuupalnim djelovanjem. Redovna konzumacija, čak i u manjim količinama, povezuje se s podrškom zdravlju srca i mozga.

Losos i masna riba

Kraj sezone lososa u novembru idealan je trenutak za konzumaciju ove vrste ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. EPA i DHA, koje losos sadrži, pomažu u smanjenju upalnih procesa te doprinose zdravlju krvožilnog i imunološkog sistema. Preporuka je jesti losos, sardine ili pastrvu barem dva puta sedmično, piše Oslobođenje.

spot_img

Povezani postovi

Najveće tračare zodijaka: Ovi horoskopski znakovi uvijek znaju sve o svima

U svijetu horoskopa, neki znakovi jednostavno imaju "nos" za...

Kako spavanje manje od šest sati noću utječe na vaš organizam

Česta noćna buđenja i poremećen san, kao i spavanje...

Kako se riješiti neugodnih mirisa iz mašine za pranje suđa

Ako vaša mašina za suđe počne mirisati neprijatno, to...

Koliko dugo je potrebno kuhati domaću supu da biste dobili najbolji ukus

Idealno vrijeme kuhanja domaće supe daje pun ukus i...