Jeste li ikad potrefili pravu količinu: Greške koje svi pravimo kada kuhamo tjesteninu

/

Kuhanje tjestenine mnogima od nas dolazi gotovo instinktivno. Uostalom, to je jedno od prvih jela koje naučimo da kuhamo sami – čak i ako su ti rani pokušaji podrazumijevali samo makarone sa sirom.

Ipak, iznenađujuće je koliko nas i dalje pravi česte greške kada je u pitanju priprema tjestenine i to ozbiljno utječe na krajnji rezultat.

Količina

Mnogi od nas nikako da potrefe pravu količinu. Ili stave premalo ili, još češće, stavite previše. Onda ide dodavanje umaka, pa dodavanje tjestenine i tako ukrug.

Nedovoljno posoljena voda za kuhanje

Ako postoji jedna stvar koju treba usvojiti kao osnovno pravilo kuhanja tjestenine, to je pravilno soljenje vode u kojoj se kuha. Proces ključanja je jedini trenutak kada zaista možete začiniti samu tjesteninu – sve ostalo je začinjavanje sosa.

Zamislite da kuhate rebarca bez soli i začina, potpuno bezukusna, i mislite da će roštilj sos to nadoknaditi. Voda za tjesteninu treba da bude slana. Probajte vodu prije nego što dodate tjesteninu – ako nije slana kao dobra pileća supa, dodajte još soli, po jednu kašiku, dok ne postignete pravi ukus.

Dodavanje ulja u vodu za tjesteninu

Iako je poželjno da posolite vodu, nije preporučljivo da dodajete ulje u pokušaju da “začinite” tjesteninu ili spriječite da se lijepi. Ulje će ostati na površini tjestenine poslije cijeđenja, i dok može pomoći da se rezanci ne zalijepe jedni za druge, također će spriječiti sos da se lijepo zalijepi za njih.

Nedovoljno često (ili prekasno) provjeravanje tjestenine

Al dente znači “na zub”, što je kod za “tjestenina nije raskuhana”. Ne želite da vaša tjestenina bude kašasta – svaka makarona treba da zadrži svoj oblik, izdrži sos i pruži prijatnu, blago žvakastu teksturu.

Ali isto tako, ne želite ni da bude tvrda u sredini – “na zub” ne znači “zalijepljena za zub”. Počnite da probate tjesteninu dva do tri minuta prije vremena navedenog na pakovanju, a zatim provjeravajte svaki minut dok ne dobijete savršenu teksturu.

Ne sačuvate malo vode od kuhanja tjestenine

Ta skrobna, slana voda je magični sastojak koji pravi razliku između savršeno kremastog sosa koji se obavija oko svakog komadića tjestenine i sosa koji djeluje kao da je samo nabacan odozgo. Dodavanje malo te vode prilikom kombinovanja tjestenine i sosa ključno je za postizanje ujednačenog i bogatog jela. Uvijek sačuvajte šolju ili dvije vode prije cijeđenja.

Isperete tjesteninu poslije kuhanja

Onaj skrob iz vode za kuhanje ostaje na površini ocijeđene tjestenine i pomaže da se sos bolje zalijepi – kao jestivo ljepilo. Jedini izuzetak je tjestenina koja se koristi u hladnim salatama – u tom slučaju, kratko ispiranje hladnom vodom zaustavlja dalje kuhanje, piše Faktor.

spot_img

Povezani postovi

Najveće tračare zodijaka: Ovi horoskopski znakovi uvijek znaju sve o svima

U svijetu horoskopa, neki znakovi jednostavno imaju "nos" za...

Kako spavanje manje od šest sati noću utječe na vaš organizam

Česta noćna buđenja i poremećen san, kao i spavanje...

Kako se riješiti neugodnih mirisa iz mašine za pranje suđa

Ako vaša mašina za suđe počne mirisati neprijatno, to...

Koliko dugo je potrebno kuhati domaću supu da biste dobili najbolji ukus

Idealno vrijeme kuhanja domaće supe daje pun ukus i...