Bomba za imunitet: Ovaj napitak je prvi izbor u sezoni prehlada i viroza

/

Preporučljiv je tokom gripe i prehlade jer pomaže kod začepljenih dišnih puteva

Đumbir sadrži spojeve gingerole, koji djeluju protuupalno, analgetski, antikarcinogeno i antipiretski. Prisutnost tih tvari vjerovatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma mnogih hroničnih upalnih bolesti.

Preporučljiv je tokom gripe i prehlade jer pomaže kod začepljenih dišnih puteva.
Mješavina đumbira, meda i limuna odlična je za podizanje imuniteta, a britanski Nacionalni institut za zdravlje čak ju je uvrstio u preporuke kao prvi izbor u sezoni prehlada i viroza.

Istraživanja na miševima pokazala su da đumbir može upola smanjiti veličinu tumora prostate, a još jedna studija pokazala je uspješnost đumbira u borbi protiv raka dojke.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition ispitivalo je utjecaj svakodnevnog unosa đumbira na prevenciju dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, masne jetre, anemije i tumora kod odraslih.

Rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti smanjuje se između 8 i 13 posto s povećanjem unosa đumbira za 1 gram. Za blagotvoran učinak potrebno je dnevno jesti od 2 do 4 grama svježeg đumbira.

Sastojci:

1/2 šolje meda
2-4 čajne kašičice naribanog svježeg đumbira
1 čajna kašičica kurkume
1 limun
prstohvat crnog bibera

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i spremite u staklenu posudu. Jednu do dvije kašičice jedite svakodnevno ili dodajte čaju, a možete i razmutiti u vodi, piše Jutarnji.hr

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Iznenadite svoje ukućane: Recept za buredžike koje svi obožavaju

Ukoliko imate malo "viška" vremena, predlažemo vam da sebe,...

Tajne Zodijaka: Ova tri horoskopska znaka rođena su da promijene svijet

Promijeniti svijet je težak zadatak, ali ipak to je...

Modni bonton: Lista zabranjene odjeće na tuđem vjenčanju

Modni bonton za vjenčanja kaže da bijelo nikako nije...

Kako regovati kada dijete dobije lošu ocjenu u školi? Evo šta kažu psiholozi

S obzirom na to da bi svi roditelji željeli...