Preporučljiv je tokom gripe i prehlade jer pomaže kod začepljenih dišnih puteva
Đumbir sadrži spojeve gingerole, koji djeluju protuupalno, analgetski, antikarcinogeno i antipiretski. Prisutnost tih tvari vjerovatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma mnogih hroničnih upalnih bolesti.
Preporučljiv je tokom gripe i prehlade jer pomaže kod začepljenih dišnih puteva.
Mješavina đumbira, meda i limuna odlična je za podizanje imuniteta, a britanski Nacionalni institut za zdravlje čak ju je uvrstio u preporuke kao prvi izbor u sezoni prehlada i viroza.
Istraživanja na miševima pokazala su da đumbir može upola smanjiti veličinu tumora prostate, a još jedna studija pokazala je uspješnost đumbira u borbi protiv raka dojke.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition ispitivalo je utjecaj svakodnevnog unosa đumbira na prevenciju dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, masne jetre, anemije i tumora kod odraslih.
Rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti smanjuje se između 8 i 13 posto s povećanjem unosa đumbira za 1 gram. Za blagotvoran učinak potrebno je dnevno jesti od 2 do 4 grama svježeg đumbira.
Sastojci:
1/2 šolje meda
2-4 čajne kašičice naribanog svježeg đumbira
1 čajna kašičica kurkume
1 limun
prstohvat crnog bibera
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i spremite u staklenu posudu. Jednu do dvije kašičice jedite svakodnevno ili dodajte čaju, a možete i razmutiti u vodi, piše Jutarnji.hr