Kraljevska poslastica od jednostavnih sastojaka: Recept za kremastu medenu tortu

/

Medena torta ili ruski medovik je recept star preko 200 godina. Legenda kaže da je prvu tortu napravio lični kuhar ruskog cara Aleksandra prvog.

Med je u to vrijeme bio izuzetno vrijedan sastojak, budući da rafinirani šećer nije bio dostupan u to vrijeme. Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih stastojaka.

Sastojci (Za 16 osoba):

  • 6 jaja
  • 280 g šećera (kristal)
  • 6 kašika meda
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 260 g maslaca
  • 1 kg brašna
  • 1,5 kg pavlake
  • 350 g kondenzovanog mlijeka

Priprema:

Izmutite mikserom bjelanjake i postepeno im dodajte žumanjke. Kada se masa ujednači, dodajte šećer, kašiku po kašiku.

Smjesu kuhajte lagano na pari oko 20 minuta, miješajući sve vrijeme. Potom dodajte med i sodu bikarbonu i nastavite miješati.

Dodajte puter, postepeno, i nastavite kuhati još desetak minuta. Nakon toga, ostavite masu da se ohladi.

Dodajte brašno (količina ovisi o vrsti brašna) i nastavite mijesiti dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Potom je ostavite u frižider na sat vremena.

Tijesto podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova i razvaljajte u krugove. Da bi vam svi krugovi bili jednake veličine, koristite bilo koji okrugli kalup za rezanje.

Oblikovano tijesto pecite oko 6 minuta na 170 stepeni, dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Kore ostavite sa strane da se ohlade, te u međuvremenu napravite fil.

Sočna torta od kesten-pirea i čokolade koja se priprema bez grama brašna

Mikserom izmutite pavlaku i kondenzovano mlijeko. Smjesa treba da bude u potpunosti ujednačena.

Na prvu koru stavite oko dvije kašike fila i ravnomjerno rasporedite. Isti postupak nastavite sa ostalim korama. Vodite računa da naslagane kore budu u jednakom nivou. Jednu koru ostavite sa strane. Nju ćete izmrviti i iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte i okolo, cijelim obimom, piše Radio Sarajevo.

spot_img

Povezani postovi

Užitak za cijelu porodicu: Savršen recept za domaći pileći paprikaš

Sastojci koje možete pronaći na svakoj pijaci ili u...

Savjet: Sprječavanje prskanja prilikom prženja

Na društvenim mrežama često nailazimo na trikove koji nam...

Da li posuda sa solju može spriječiti kondenz? Evo šta uraditi umjesto toga

U domu, sučeljavanje s kondenzacijom može biti izazov, ali...

Mušmule: Zaboravljeno voće koje ima neprocjenjiva nutritivna svojstva

Mušmula je neobično voće, karakterističnog ukusa i specifične teksture,...