Medena torta ili ruski medovik je recept star preko 200 godina. Legenda kaže da je prvu tortu napravio lični kuhar ruskog cara Aleksandra prvog.
Med je u to vrijeme bio izuzetno vrijedan sastojak, budući da rafinirani šećer nije bio dostupan u to vrijeme. Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih stastojaka.
Sastojci (Za 16 osoba):
- 6 jaja
- 280 g šećera (kristal)
- 6 kašika meda
- 2 kašike sode bikarbone
- 260 g maslaca
- 1 kg brašna
- 1,5 kg pavlake
- 350 g kondenzovanog mlijeka
Priprema:
Izmutite mikserom bjelanjake i postepeno im dodajte žumanjke. Kada se masa ujednači, dodajte šećer, kašiku po kašiku.
Smjesu kuhajte lagano na pari oko 20 minuta, miješajući sve vrijeme. Potom dodajte med i sodu bikarbonu i nastavite miješati.
Dodajte puter, postepeno, i nastavite kuhati još desetak minuta. Nakon toga, ostavite masu da se ohladi.
Dodajte brašno (količina ovisi o vrsti brašna) i nastavite mijesiti dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Potom je ostavite u frižider na sat vremena.
Tijesto podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova i razvaljajte u krugove. Da bi vam svi krugovi bili jednake veličine, koristite bilo koji okrugli kalup za rezanje.
Oblikovano tijesto pecite oko 6 minuta na 170 stepeni, dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Kore ostavite sa strane da se ohlade, te u međuvremenu napravite fil.
Sočna torta od kesten-pirea i čokolade koja se priprema bez grama brašna
Mikserom izmutite pavlaku i kondenzovano mlijeko. Smjesa treba da bude u potpunosti ujednačena.
Na prvu koru stavite oko dvije kašike fila i ravnomjerno rasporedite. Isti postupak nastavite sa ostalim korama. Vodite računa da naslagane kore budu u jednakom nivou. Jednu koru ostavite sa strane. Nju ćete izmrviti i iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte i okolo, cijelim obimom, piše Radio Sarajevo.