Paradajz – mali plod s velikim zdravstvenim prednostima

/

Redovno konzumiranje paradajza donosi mnoge koristi zahvaljujući bogatstvu nutrijenata poput kalija, vitamina C, vlakana i antioksidansa. Posebno je koristan za zdravlje srca jer sadrži likopen i kalij, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, piše verywellhealth.com.

Antioksidansi u paradajzu smanjuju upale i ubrzavaju oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti. Kuhani paradajz ima pojačanu apsorpciju likopena, što se povezuje s manjim rizikom od raka prostate i boljom plodnošću kod muškaraca. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina mogu štititi mozak i smanjiti rizik od demencije.

Paradajz ima nizak glikemijski indeks i sadrži spojeve poput naringenina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju zahvaljujući vitaminima A i C te hlorogenskoj kiselini.

Sirov paradajz je niskokaloričan, sadrži puno vode i doprinosi hidrataciji organizma, a termičkom obradom se pojačava djelovanje njegovih zaštitnih antioksidansa, prenosi Faktor.

spot_img

Povezani postovi

Kada i kako brati lipu? Donosimo jedan jednostavan recept za sok

Lipa je u punom cvatu i pravo je vrijeme...

Koje uređaje obavezno treba isključiti iz struje pri odlasku iz kuće

Prije napuštanja kuće važno je isključiti određene kućne uređaje...

Masnoća će nestati iz rerne za pola sata uz pomoć ovog sastojka

Vrata rerne mogu izgledati kao noćna mora za čišćenje,...

Mali raj u prirodi 25 kilometara od Sarajeva nudi spas od tropskih vrućina

Brojne prirodne ljepote učinile su Bosnu i Hercegovinu sve...