Epidemija malih boginja u Doboju

/

Epidemiju malih boginja Institutu za javno zdravstvo RS prijavio je Dom zdravlja Doboj. Morbili, u narodu poznate kao male boginje, zarazno je oboljenje koje se najprije manifestuje povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, curenjem iz nosa a nakon nekoliko dana osipom po tijelu.

Morbili su zarazna virusna bolest, koja se širi direktnim kapljičnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela inficirane osobe (kihanjem, kašljanjem). Na području Doboja registrovano je 15 oboljelih od morbila. Epidemija je proglašena 30.09.2014 godine. Dom zdravlja Doboj raspolaže sa dovoljnim količinama vakcine protiv morbila. Najbolja mjera zaštite od malih boginja je imunizacija MRP vakcinom, koja je u obaveznom kalendaru imunizacije.

Lica koja nisu primila vakcinu, mogu to da učine najkasnije do 19. godine.

Izvor:dobojcaffe

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Amina Kopić: Učenica generacije 2020 – 2024 “JU Srednje tehničke škole” Tešanj

Učenica generacije "JU Srednje tehničke škole" Tešanj je Amina...

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...