Građani BiH vraćeni sa slovenske granice jer nisu imali dovoljno novca

Datum:

Na slovenskim granicama prema ostalim zemljama Evrope građani Bosne i Hercegovine nerijetko doživljavaju različite neugodnosti prilikom kontrola, piše novinska agencija Patria.

Tako je samo 8. novembra sa slovenske granice vraćeno više od 20 putnika, saznaje Patria. Naime, Sarajka H.T., koja je putovala u Dansku, ali joj Slovenci nisu dozvolili prolazak kroz Sloveniju.

“Bio je jako ružan osjećaj. Naime, tražili su da pokažemo novac. Ja sam kod sebe imala 300 eura plus kartice, ali kada sam rekla da kod rodbine ostajem 15 dana izveli su me iz  autobusa i nisu mi dali da nastavim putovanje. U pojašnjenju su naveli da bih trebala imati po 75 eura za svaki dan” – kaže ova Sarajka.

Ona dalje navodi da su granični policajci bili jako neljubazni i da su se putnici osjećali nelagodno.

” Kada sam ostala na granici, shvatila sam da su iz autobusa kojim sam ja putovala još četiri putnika „skinuta“, a sve ukupno računajući i ostale autobuse bilo nas je preko 20. Vratili su nas na hrvatsku granicu, gdje nisu bili iznenađeni, jer se takve stvari dešavaju svaki dan. Jedan granični policajac mi je rekao da se to konstantno dešava, uprkos činjenici da putnici imaju uredne putne isprave” – dodaje.

Inače, ona ponovo namjerava putovati, a sada je tražila i garantno pismo od rodbine.

“Takvo smo poniženje doživjeli, da sam razočarana u Sloveniju kao državu EU. Nije stvar što nismo mogli nastaviti putovanje, već što su nas i vrijeđali i ismijavali” – kazala je Sarajka, pojasnivši da je uzela ime i prezime graničara i da razmišlja da napiše tužbu. 

(NAP/MOJportal)

Povezani postovi
Related

Održana sjednica UO BNF-a

U utorak 06. 12. 2022. godine održana je redovna...

Vlada FBiH donijela odluku o isplati 100 KM jednokratne pomoći nezaposlenim osobama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu...

Buduća državna vlast već planira sječu kadrova, ovo su direktori kojima je istekao mandat

Nova vlast znači i novu raspodjelu resora odnosno nove...