DOBOJ: Slovačka donira kombi vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu

/

Četiri kombi vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu u oblastima pogođenim poplavama koje je obezbijedila Vlada Republike Slovačke bit će predana domovima zdravlja, sutra u Sarajevu, prenosi novinska agencija Patria.

Kombi vozila, vrijedna 92 .000 američkih dolara, se doniraju domovima zdravlja u Doboju, Maglaju, Domaljevcu Šamcu i Bosanskom Šamcu, i omogućit će svakodnevni transport za više od 120 pacijenata.

Neometano obezbjeđivanje dijaliznog tretmana je bio jedan od problema tokom poplava 2014. godine. Kako bi se riješilo ovo pitanje, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su u novembru 2014. godine potpisali Sporazum koji je omogućio pomoć Republike Slovačke poplavama pogođenim područjima u okviru UN Programa za oporavak od poplava “Danas za nas”.

Ceremoniji primopredaje prisustvovat će Jan Pšenica, ambasador Republike Slovačke u BiH, Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH, Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, predstavnik ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i direktori četiri doma zdravlja, saopšteno je iz UNDP-a.

Izvor

spot_img

Povezani postovi

Caritas Švicarske i MONKS: Završeni radovi na područnim školama u Piljužićima i Alići-Dolina

Predstavnici Caritasa Švicarske i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu...

Dr. Emira Aljić Skula – Novo ime među primarijusima Opće bolnice Tešanj

Dr. Emira Aljić Skula, istaknuti specijalista urgentne medicine, od...

Tešanj: Uništeni predizborni baneri na stubovima javne rasvjete

U noći između ponedjeljka i utorka, nepoznati počinioci oštetili...

Poznat termin dženaze 19-godišnjaku iz Maglaja: Izgubio borbu s teškom bolešću

Mještani Maglaja ostali su u šoku nakon što je...