DOBOJ: Slovačka donira kombi vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu

Datum:

Četiri kombi vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu u oblastima pogođenim poplavama koje je obezbijedila Vlada Republike Slovačke bit će predana domovima zdravlja, sutra u Sarajevu, prenosi novinska agencija Patria.

Kombi vozila, vrijedna 92 .000 američkih dolara, se doniraju domovima zdravlja u Doboju, Maglaju, Domaljevcu Šamcu i Bosanskom Šamcu, i omogućit će svakodnevni transport za više od 120 pacijenata.

Neometano obezbjeđivanje dijaliznog tretmana je bio jedan od problema tokom poplava 2014. godine. Kako bi se riješilo ovo pitanje, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su u novembru 2014. godine potpisali Sporazum koji je omogućio pomoć Republike Slovačke poplavama pogođenim područjima u okviru UN Programa za oporavak od poplava “Danas za nas”.

Ceremoniji primopredaje prisustvovat će Jan Pšenica, ambasador Republike Slovačke u BiH, Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH, Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, predstavnik ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i direktori četiri doma zdravlja, saopšteno je iz UNDP-a.

Izvor

Povezani postovi
Related

Djevojčica Klara iz Usore i profesor Benjamin pišu muzičke uspjehe

Mnogi znaju kazati kako je uz podršku porodice i...

Doboj: Ljudi često mole za hljeb u Narodnoj kuhinji, niko ne odlazi praznih ruku

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica, najprije hljeba, natjeralo je brojne...

Inficirani pacijenti ponovo počeli pristizati u Opću bolnicu Tešanj

U bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu na liječenju zbog infekcije...

Načelnik Mirnes Tukić u posjeti privrednicima općine Doboj Jug

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je novootvoreni biro za...