Žene blokirale formiranje Vlade ZDK, traže dio vlasti

/

Kolegiji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas je donio jednoglasnu odluku u kojoj se traži od mandatara Vlade ZDK Miralema Galijaševića, da dostavi novi spisak kandidata za ministarske pozicije u kojem će biti ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova.
Nakon reakcija nevladinih organizacija u kojima se traži da se prilikom formiranja nove Vlade ZDK ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, kolegiji Skupštine ZDK odlučio je zatražiti od mandatara Galijaševića da dostavi novi spisak sa imenima ministara političkih partija. Tako će političke stranke, koalicioni partneri, SDA, HDZ i DF u narednom periodu Galijaševiću morati dostaviti novi spisak kandidata, a samim tim će kasniti i zvanično imenovanje Vlade ZDK.
Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak u razgovoru za Klix.ba je rekao da koalicioni partneri u ZDK nisu mnogo pažnje posvetili pitanju poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH prilikom imenovanja kandidata za Vladu ZDK.
“Kolegiji Skupštine ZDK danas je jednoglasno donijelo odluku gdje traži od Miralema Galijaševića da razmotri mogućnost o korigovanju prijedloga odluke za imena ministara u Vladi, te da se u dogovoru sa partijama koje čine parlamentarnu veličinu pronađu i pozicije za žene, odnosno, ministrice. Vjerujem da će to poboljšati rad u vladi Kantona, tako da očekujemo da će Galijašević u narednih nekoliko dana predložiti sastavak u kojemu će biti zastupljena rodna ravnopravnost”, kazao je Duvnjak.
Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice je istakao da su u mandatnom periodu 2010 – 2014. godine u Vladi bile zastupljene tri ministrice, te da novi sastav vlade, kojeg je Skupštini dostavio mandatar Miralem Galijašević, nema niti jednu ministricu.
Duvnjak je dodao da vjeruje kako političke partije u ZDK imaju sposobne i kvalitetne kandidatkinje koje mogu biti i na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti.
“Veliki broj žena ima dovoljno kvaliteta, iskustva i mogućnosti da obnaša te funkcije i vjerujem da je ovo samo posljedica neopreznosti i nepažnje u sastavljanju vlade. Ne smatram odgovornim samo mandatara, nego i političke partije koje su dostavile imena, jer su morale imati osjećaja i sluha za imenovanje i kandidata manje zastupljenog spola”, dodao je Duvnjak.
S obzirom na imenovanje novih kandidata i kandidatkinja ispred političkih partija koje su dobile ministarske pozicije u Vladi ZDK, očigledno je da će i samo zvanično imenovanje kasniti. Koalicione stranke (SDA, HDZ i DF) imaju rok od sedam dana da dostave nova imena mandataru koji će potom taj spisak proslijediti kolegiju Skupštine ZDK nakon čega će se razmatrati o novom datumu zvaničnog imenovanja nove Vlade ZDK.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...

Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice...

Učenik generacije u OŠ “1.mart” Jelah za školsku 2023/2024.godinu – Haris Hatkić

Kako je objavljeno na službenim stranicama osnovne škole "1.mart"...

Dr. Omer Bedak za ZOS radio: Zdravstvo je uvijek aktuelna tema

Gost ZOS radija bio je mr. sc. med. Omera...