Žene blokirale formiranje Vlade ZDK, traže dio vlasti

Datum:

Kolegiji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas je donio jednoglasnu odluku u kojoj se traži od mandatara Vlade ZDK Miralema Galijaševića, da dostavi novi spisak kandidata za ministarske pozicije u kojem će biti ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova.
Nakon reakcija nevladinih organizacija u kojima se traži da se prilikom formiranja nove Vlade ZDK ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, kolegiji Skupštine ZDK odlučio je zatražiti od mandatara Galijaševića da dostavi novi spisak sa imenima ministara političkih partija. Tako će političke stranke, koalicioni partneri, SDA, HDZ i DF u narednom periodu Galijaševiću morati dostaviti novi spisak kandidata, a samim tim će kasniti i zvanično imenovanje Vlade ZDK.
Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak u razgovoru za Klix.ba je rekao da koalicioni partneri u ZDK nisu mnogo pažnje posvetili pitanju poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH prilikom imenovanja kandidata za Vladu ZDK.
“Kolegiji Skupštine ZDK danas je jednoglasno donijelo odluku gdje traži od Miralema Galijaševića da razmotri mogućnost o korigovanju prijedloga odluke za imena ministara u Vladi, te da se u dogovoru sa partijama koje čine parlamentarnu veličinu pronađu i pozicije za žene, odnosno, ministrice. Vjerujem da će to poboljšati rad u vladi Kantona, tako da očekujemo da će Galijašević u narednih nekoliko dana predložiti sastavak u kojemu će biti zastupljena rodna ravnopravnost”, kazao je Duvnjak.
Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice je istakao da su u mandatnom periodu 2010 – 2014. godine u Vladi bile zastupljene tri ministrice, te da novi sastav vlade, kojeg je Skupštini dostavio mandatar Miralem Galijašević, nema niti jednu ministricu.
Duvnjak je dodao da vjeruje kako političke partije u ZDK imaju sposobne i kvalitetne kandidatkinje koje mogu biti i na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti.
“Veliki broj žena ima dovoljno kvaliteta, iskustva i mogućnosti da obnaša te funkcije i vjerujem da je ovo samo posljedica neopreznosti i nepažnje u sastavljanju vlade. Ne smatram odgovornim samo mandatara, nego i političke partije koje su dostavile imena, jer su morale imati osjećaja i sluha za imenovanje i kandidata manje zastupljenog spola”, dodao je Duvnjak.
S obzirom na imenovanje novih kandidata i kandidatkinja ispred političkih partija koje su dobile ministarske pozicije u Vladi ZDK, očigledno je da će i samo zvanično imenovanje kasniti. Koalicione stranke (SDA, HDZ i DF) imaju rok od sedam dana da dostave nova imena mandataru koji će potom taj spisak proslijediti kolegiju Skupštine ZDK nakon čega će se razmatrati o novom datumu zvaničnog imenovanja nove Vlade ZDK.

Izvor

Povezani postovi
Related

Izvršena transakcija za korisnike JU Centra za socijalni rad Tešanj

Kako su to objavili na svojoj Facebook stranici iz...

Tešanj: Uhapšena osoba P.S. u čijem je stanu pronađena opojna droga

Dana 07.12.2022.godine, u vremenu od 17,45 do 20,05 sati,...

Privremena obustava saobraćaja u Tešnju

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj...

U Šijama iz kuće otuđen frižider i određena količina elektro mašina i alata

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK dana 06.12.2022...